Boeren omgeving Wrakkenweg mogen deels weer oogsten na brand

NOORDOOSTPOLDER • Ma 3 augustus 2020 | 11:21 • Maandag 3 augustus 2020 | 11:21

Boeren die vanwege de brand in Rutten vorige week niet mochten oogsten hebben via een brief van de gemeente gehoord dat dit weer mag. Dit geldt alleen voor gewassen die onder de grond groeien, zoals aardappelen en wortels.

In de brief staat dat volgens het RIVM de verbrande brokstukken schadelijke stoffen bevatten maar het effect daarvan op de ondergrondse oogst minimaal is. Wel moeten er extra (visuele) controles worden uitgevoerd in verband met de stukjes glas die nog aanwezig kunnen zijn.

Opgelucht
Boerin Anoesjka Bleeker is opgelucht. Haar terrein was bezaaid met de asdeeltjes. Ze vertelde vorige week aan Omroep Flevoland dat als ze niet mochten oogsten ze een jaarinkomen missen en failliet zouden kunnen gaan. Bleeker: "We hebben echt een paar nachten slecht geslapen. Maar nu kunnen we weer door."

Schadelijke stoffen
Voor gewassen die boven de grond groeien is het een ander verhaal. Volgens het RIVM is uit eerdere ervaringen gebleken dat gewassen die in de rook hebben gelegen een verhoogde concentratie schadelijke stoffen kunnen bevatten. Daarom moeten er extra controles worden uitgevoerd. Boeren moeten daar zelf met hun afzetleverancier en eventueel met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit afspraken over maken.

Asdeeltjes
Sinds de grote brand op 28 juli aan de Wrakkenweg was er bij boeren veel onrust over de neergedaalde asdeeltjes. Omdat het onduidelijk was of de zwartgeblakerde stukjes zonnepaneel schadelijk waren mochten ze niet oogsten en moesten de dieren binnen blijven.

Handschoenen
Volgens Arnold Michielsen van LTO Flevoland is de verzekeraar van de boer van de afgebrande loods verantwoordelijk voor het verwijderen van de asdeeltjes. Sommige boeren zijn zelf al begonnen met opruimen. Volgens het RIVM mag dit, maar moeten ze daarbij wel handschoenen dragen. Het restmateriaal kan afgevoerd worden naar het klein chemisch afval op de Milieustraat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel