Minister wil onderzoek naar brand zonnepanelen

FLEVOLAND • Di 29 september 2020 | 13:42 • Dinsdag 29 september 2020 | 13:42

Het RIVM gaat onderzoeken welke stoffen er vrijkomen na een brand met zonnepanelen. Dat heeft minister Wiebes (Economische Zaken Klimaat) gevraagd naar aanleiding van Kamervragen van Tweede Kamerleden Jaco Geurts en Agnes Mulder (CDA). "De minister heeft een eerste aanzet gegeven, maar het leidt bij mij direct tot vervolgvragen", vertelt Mulder.

Aanleiding voor de vragen waren de grote branden in Rutten en in het Noord-Hollandse Moerbeek. Daarbij zijn deeltjes van zonnepanelen neergeslagen in de omgeving. In augustus bleek uit onderzoek van Omroep Flevoland dat geen enkele instantie in Nederland onderzoekt of schadelijke stoffen na zo'n brand in landbouwproducten terechtkomen, als de boer en de afnemer besluiten een dergelijk onderzoek niet te doen.

Asdeeltjes
De Kamerleden stelden hierdoor vragen over wat er moet gebeuren als zonnepanelen in brand vliegen en de asdeeltjes verspreid worden over weilanden en andere gebieden. Ook willen ze weten wat de schadelijke effecten van deze deeltjes zijn op mens en dier.

Inmiddels heeft de minister de vragen dus beantwoord, maar niet naar tevredenheid van de Kamerleden. "Het is mij nog niet duidelijk. De minister zegt dat hij onderzoek laat doen. Dat is natuurlijk goed, maar wanneer komt dat dan naar de Kamer? En wat betekent dat voor de producten die wij onder andere met elkaar eten?"

Mulder vindt het onbegrijpelijk dat de minister de urgentie van dit onderwerp niet inziet. Ook heeft hij niet gesproken met een verzekeraar, omdat de zonnepanelen niet de oorzaak van de brand zouden zijn. Mulder vreest dat daardoor de aanleg van zonnepanelen inzakt. Mulder: "We zijn bezig met een energietransitie, dit heeft grote implicaties. De minister moet laten zien dat het hem ernst is en dat hij dit gaat oplossen met de verzekeraars."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel