Boeren moeten oogst uitstellen na brand Wrakkenweg

RUTTEN • Wo 29 juli 2020 | 17:03 • Woensdag 29 juli 2020 | 17:03

Bij boeren rond de uitgebrande loods aan de Wrakkenweg in Rutten heerst grote onrust over de neergedaalde deeltjes in het gebied. Deze asdeeltjes zouden schadelijk kunnen zijn, waardoor agrariërs voorlopig niet mogen oogsten en dieren binnen moeten blijven.

Door de wind zijn asdeeltjes en zwartgeblakerde stukjes zonnepaneel over een aantal kilometer verspreid. Boerin Anoesjka Bleeker: "Gisteravond zijn er mensen van de gemeente Noordoostpolder langsgeweest om te vertellen dat ik mijn paarden naar binnen moest doen. En dat we dus niet meer mogen oogsten. Maar verder weten we niks."

Het terrein van de boerin is bezaaid met zwartgeblakerde stukjes. Soms is nog duidelijk te zien dat fragmenten van zonnepanelen afkomstig zijn. Omdat Bleeker geen stal heeft voor de paarden is ze zelf met een groep mannen uit het dorp de paardenwei schoon gaan maken. Bleeker: "Ze hebben ons gezegd dat het erger is dan asbest maar hoe gevaarlijk weten we niet."

"Als we niet kunnen oogsten dan missen we een jaarinkomen en gaan we failliet"

— Anoesjka Bleeker, gedupeerde boerin

Bleeker was al begonnen met het oogsten van aardappelen en wilde daar deze week mee verder. Dat mag niet en het is niet duidelijk of en wanneer dat wel mag. De gevolgen voor de boeren kunnen groot zijn: "We hebben aardappels, suikerbieten, uien, pastinaak en tulpen. Als we niet kunnen oogsten dan missen we een jaarinkomen en gaan we failliet."

De brandweer heeft dinsdag met de gemeente Noordoostpolder en de Omgevingsdienst in kaart gebracht waar de deeltjes zijn neergekomen. Volgens woordvoerder Geertjan Veenstra van de brandweer gaat het om een fors gebied van een paar kilometer. "De stofdeeltjes moeten worden opgeruimd. Hier is de verzekeringsmaatschappij van de eigenaren van de loods verantwoordelijk voor." Veenstra laat weten dat de Veiligheidsregio nu een brief schrijft om de bewoners in het gebied te informeren.

Over de oorzaak van de brand is nog niks bekend. Eigenaren van de afgebrande loods willen zelf niet reageren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel