'Veroorzaker brand verantwoordelijk voor schade boeren'

RUTTEN • Wo 29 juli 2020 | 21:13 • Woensdag 29 juli 2020 | 21:13

"Wie schade veroorzaakt door brand is uiteindelijk aansprakelijk." Dat zegt Arnold Michielsen van LTO Flevoland naar aanleiding van de schade die akkerbouwers oplopen na het afbranden van een loods aan de Wrakkenweg in Rutten afgelopen dinsdag. "Degene die de brand veroorzaakt heeft, is als het goed is ook verzekerd voor milieuschade. Daar kan de schade dan op verhaald worden." Hoe de brand ontstaan is, wordt nog onderzocht.

​​​Vanwege de brand is boeren rond de uitgebrande loods geadviseerd om voorlopig niet te oogsten en het vee binnen te houden. De asdeeltjes en stukjes glas van de zonnepanelen die vrijkwamen bij de brand en zich over een aantal kilometer verspreid hebben, zouden schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. "Glasdeeltjes wil niet in je voedsel hebben", zegt Michielsen. "Dit is een zaak voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Die zou moeten onderzoeken hoe gevaarlijk de situatie is en wat je er aan kan doen." Michielsen zegt dat hij een brand op deze schaal niet eerder heeft meegemaakt: "Het is een unieke situatie."

Volgens de LTO-voorman is er geen fonds voor boeren die zijn getroffen door brand waarbij deeltjes van zonnepanelen zijn verspreid. LTO zelf gaat wel bij haar leden in de regio inventariseren wie er schade heeft opgelopen door de brand. "We gaan dat bundelen en kijken of we samen kunnen optrekken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel