Almere Boven: van lege polder naar 210.000 inwoners

ALMERE • Vr 28 augustus 2020 | 9:28 • Vrijdag 28 augustus 2020 | 9:28

De halve bevolking van Amsterdam en 't Gooi lag vijftig jaar geleden op het Almeerderstrand, zo lijkt het op een luchtfoto uit 1971. Achter het strand is Zuidelijk Flevoland nog maagdelijk leeg. "Verwachtingsvol", zo noemt Michel Langendijk dit soort foto's van de kale polder.

"Nu weten we dat op die plek een stad ligt met 210.000 inwoners", aldus de samensteller van de tentoonstelling Almere Boven. Voor Stadsarchief Almere koos hij zowel de mooiste oude als meer recente luchtfoto's. Samen vertellen ze het verhaal van de snelle groei van de stad. "Kijk naar de bijbehorende foto van het Almeerderstrand, twee jaar geleden gemaakt: aan de dijk ontstaat een echte skyline."

Vier keer Almere Boven
Stadsarchief Almere heeft een grote collectie luchtfoto’s. Michel Langendijk kreeg de opdracht een selectie te maken. Hij koos een aantal oude foto's, vaak van een nog lege polder, en zocht daar recente beelden bij, genomen op dezelfde plaats. De 'setjes' foto's leveren een unieke kijk op de ontwikkeling van Almere.

Zijn zoekwerk resulteerde in de tentoonstelling Almere Boven. Op vier plaatsen in de stad zijn steeds verschillende foto's met de bijbehorende verhalen te zien. In het Stadsarchief Almere (tot februari 2021) zijn de verschillende stadsdelen het onderwerp, in De Nieuwe Bibliotheek in Stad (tot 10 oktober) ligt de focus op luchtfoto's uit Stad en Poort. In het derde deel van de tentoonstelling, in De Nieuwe Bibliotheek in Haven (tot 27 november), staat dat stadsdeel centraal, terwijl Buiten het onderwerp is in het Erfgoedhuis Almere Buiten (tot 27 november). De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel