Almere Boven: stedenbouwkundige trends vanuit de lucht

ALMERE • Do 27 augustus 2020 | 8:00 • Donderdag 27 augustus 2020 | 8:00

De luchtfoto's van de tentoonstelling Almere Boven tonen de verschillende stedenbouwkundige trends die de afgelopen 50 jaar in ons land de toon voerden. "Van de bloemkoolwijken in Almere Haven tot de kaarsrechte lijnen van Buiten" zo legt Michel Langendijk uit. Hij stelde voor Stadsarchief Almere de tentoonstelling samen.

De strakke verkaveling van Buiten heeft ook te maken met het economisch klimaat in de jaren tachtig van de vorige eeuw. "Er moest snel gebouwd worden, er waren veel woningen nodig" aldus Langendijk, die ook wijst op de vele opvallende details op de vroegere luchtfoto's: "De hondenkoptrein, de oude stadsbussen, ik vind dat details die uitnodigen om lang en goed naar deze foto’s te kijken."

Tekst gaat verder onder de foto's


Vier keer Almere Boven
Stadsarchief Almere heeft een grote collectie luchtfoto's. Michel Langendijk kreeg de opdracht een selectie te maken. Hij koos een aantal oude foto's, vaak van een nog lege polder, en zocht daar recente beelden bij, genomen op dezelfde plaats. De 'setjes' foto's leveren een unieke kijk op de ontwikkeling van Almere.

Zijn zoekwerk resulteerde in de tentoonstelling Almere Boven. Op vier plaatsen in de stad zijn steeds verschillende foto's met de bijbehorende verhalen te zien. De vierdelige tentoonstelling is gratis te bezoeken. In het Stadsarchief Almere (tot februari 2021) zijn de verschillende stadsdelen het onderwerp, in De Nieuwe Bibliotheek in Stad (tot 10 oktober) ligt de focus op luchtfoto's uit Stad en Poort. In het derde deel van de tentoonstelling, in De Nieuwe Bibliotheek in Haven (tot 27 november), staat dat stadsdeel centraal, terwijl Buiten het onderwerp is in het Erfgoedhuis Almere Buiten (tot 27 november).

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel