Gemeente: 'Bouwen op kavel Werkeiland mag'

LELYSTAD • Vr 28 augustus 2020 | 16:58 • Vrijdag 28 augustus 2020 | 16:58

Appartementen bouwen op het Werkeiland in Lelystad mag in principe. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een antwoordbrief op vragen van GroenLinks. Veel politieke partijen maken zich zorgen over de plannen om appartementen te bouwen op het Werkeiland, omdat het eiland een beschermde status heeft.

In 2008 is er voor het Werkeiland een bestemmingsplan vastgesteld. In 2017 zijn delen van het eiland aangewezen als gemeentelijk monument, waardoor ze een beschermde status kregen. Maar de in het bestemmingsplan aangewezen ontwikkellocaties zijn nadrukkelijk niet aangewezen als monument, onderstreept het college. Dat betekent dat als de bouwplannen voldoen aan het bestemmingsplan en er niet gebouwd wordt op de stukken die nu een gemeentelijk monument zijn, er een vergunning moet worden verleend.

De discussie gaat om een kavel waarop in 2017 een PTT-gebouw afbrandde. Het kavel is in particuliere handen, en ligt in een gedeelte dat aangewezen is als bouwplek. Het plan om daar 29 appartementen te bouwen, is dus in hoofdlijnen passend binnen de gemeentelijk geldende kaders, schrijft het college. De formele aanvraag is nog in behandeling, daarom kan er nog niet definitief gezegd worden of de plannen ook echt door kunnen gaan.

Zorgen om parkeerplaatsen
Een deel van de zorgen van de politiek draait ook om parkeerplaatsen. Waar appartementen gebouwd worden, is tenslotte ook parkeerruimte nodig. De geplande parkeerplaatsen zijn ingetekend op een plek waar nu nog een groenstrook ligt, die wél de beschermde status heeft. Op de vragen van GroenLinks daarover meldt het college dat het plan nog voorgelegd moet worden aan de erfgoedcommissie.

Daarnaast moet er voor het gebruiken van de groenstrook voor parkeerplaatsen door de gemeenteraad nog een verklaring van geen bedenkingen afgegeven worden. Ook moet de gemeenteraad zo'n verklaring afgeven voor het afwijken van het bouwvlak en de bouwhoogte. Als die verklaring afgegeven is, wordt het gepubliceerd en kunnen er zienswijzen tegen ingediend worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel