Acteur Huub Stapel steunt bewoners Werkeiland in strijd tegen hoogbouw

LELYSTAD • Wo 23 augustus 2023 | 7:04 • Woensdag 23 augustus 2023 | 7:04

Al bijna vijftien jaar strijden de inwoners van het Werkeiland in Lelystad met vastberadenheid tegen de plannen om een vierlaags appartementencomplex te bouwen op een gedeelte van het werkeiland. Dinsdagmiddag kregen ze een onverwachte medestander in hun strijd, namelijk van acteur en presentator Huub Stapel.

De aanwezigheid van Stapel op het Werkeiland heeft te maken met zijn betrokkenheid bij de opnames van een nieuwe tv-serie voor Omroep Max. Na het succes van de vierdelige serie ‘Eens ging de Zee hier tekeer’ vorig jaar, is hij nu terug voor een vervolgserie getiteld ‘Het Nieuwe Land’. De tv-programma's zijn gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver Eva Vriend uit Noordoostpolder. De serie belicht de inpoldering van Flevoland.

Verstand staat stil
Huub Stapel zegt dat in Tegelen, zijn geboortedorp, alles is afgebroken wat mooi was. Hij spreekt zijn steun uit om het Werkeiland te behoeden van soortgelijke verwoesting. "Dit is gewoon historisch erfgoed en nou heeft één of andere pannenkoek bedacht dat hier een gebouw moet komen, een appartementencomplex van zestien meter hoog, waardoor het uitzicht van de mensen die hier al jaren wonen in één keer weg is. Nou, daar staat mijn verstand bij stil."

Bij de opnames was ook Peter Strijker aanwezig. Hij is één van de personen die zich al jarenlang verzet tegen de nieuwbouwplannen. Strijker is een voormalig stedenbouwkundige van Lelystad en hij heeft een maquette van het Werkeiland gemaakt waarin ook de 42 appartementen die de projectontwikkelaar wil bouwen is verwerkt. Die maquette heeft Strijker meegenomen naar de opnames. "Toen vertelden we wat er aan de hand was en Huub Stapel was resoluut. Hij zei dat in Tegelen ook alles is vernield, maar dat ze dat hier niet moeten doen. Dus weg met die hoogbouw."

Zaak is te winnen
Strijker sprak in maart nog in tijdens een raadsvergadering van de gemeente Lelystad om zijn zorgen te uiten. "En ik heb aangegeven dat zodra er een aanvraag komt, de bewoners direct belanghebbenden zijn en dat we hen zullen ondersteunen met het maken van bezwaarschriften." Strijker zegt dat ze desnoods gaan procederen tot aan de Raad van State aan toe. Huub Stapel, die stedenbouwkundige schoonheid diep koestert, is ervan overtuigd dat de bewoners van het Werkeiland de zaak ook zullen winnen. "Dit houdt geen stand, omdat dit één van de drie eilanden is in de Flevopolder. Dat is Schokland, we hebben Urk en we hebben dit. Schokland is Werelderfgoed, dan kun je toch niet zeggen dat je bij één van de andere eilanden een gedrocht van 16 meter neerzet."

Bekijk hier meer over de historie van het Werkeiland:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel