Nieuwbouw op Werkeiland is hoofdpijndossier van Lelystad

LELYSTAD • Wo 8 maart 2023 | 6:41 • Woensdag 8 maart 2023 | 6:41

Het alleroudste stukje van Lelystad is een hoofdpijndossier geworden voor de gemeente. Het gaat om het Werkeiland dat voor een groot deel cultureel erfgoed is, maar niet voor het gehele terrein. Een stuk grasland heeft die status niet. Op die plek zijn vergevorderde plannen voor de komst van een appartementencomplex van vier lagen hoog.

Dat stuit op weerstand bij inwoners maar ook bij politieke partijen. Het complex zou te hoog worden en daardoor niet passen bij de historie van het Werkeiland. Op die locatie staan de allereerste permanente woningen van Lelystad. Die zouden in het niet verdwijnen als daar een hoog appartementencomplex wordt gebouwd.

Al vanaf 2010 zijn de projectontwikkelaar en de gemeente in gesprek over het Werkeiland. In dat jaar is het bestemmingsplan aangepast zodat de nieuwbouw mogelijk werd. Door de financiële crisis in die periode stelde de projectontwikkelaar de plannen uit. In 2020 zijn nieuwe afspraken gemaakt over het appartementencomplex.

Tegenvoorstel: complex minder hoog
Een groep van vier inwoners sprak dinsdagavond de gemeenteraad toe tijdens een commissievergadering. Ze deden een tegenvoorstel; een appartementencomplex met drie lagen. Ze vragen ook om een bemiddelaar die dat bespreekbaar moet maken bij de projectontwikkelaar.

Wethouder Piet van Dijk zegde toe om contact te leggen met Levago, maar hij verwacht dat de projectontwikkelaar niet zit te wachten om de plannen te herzien. Een wooncomplex met minder appartementen betekent minder inkomsten. Daar zou de gemeente voor aansprakelijk gesteld kunnen worden. En daar zit de wethouder niet op te wachten.

De insprekers gaven aan het er niet bij te laten zitten en desnoods te gaan procederen. Zelfs tot aan de Raad van State aan toe, werd gezegd. De gemeenteraad van Lelystad buigt zich over twee weken over deze kwestie. Dan wordt ook duidelijk of er gesprekken met de projectontwikkelaar hebben plaatsgevonden over het alternatief van drie in plaats van vier woonlagen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met verslaggever Kees Bakker van Radio Lelystad. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel