Ontwikkelaar mag toch bouwen op werkeiland Lelystad-Haven

LELYSTAD • Wo 15 februari 2023 | 23:20 • Woensdag 15 februari 2023 | 23:20

Projectontwikkelaar Levago mag toch van start met de bouwplannen voor een aantal appartementencomplexen van drie etages op Het Werkeiland in Lelystad-Haven. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders laten weten aan de gemeenteraad.

Levago wil 42 appartementen realiseren op het terrein. Tegen de bouwplannen bestaat al lange tijd weerstand. De huidige bewoners op Het Werkeiland vinden dat nieuwe woningen niet passen bij de historie van Het Werkeiland. Meerdere woningen hebben sinds 2017 de status van gemeentelijk monument. De nieuwbouw zou het zicht op de oude woningen op het werkeiland verstoren. De buurt dateert uit 1952 en begon als eiland voor de drooglegging van Lelystad en Oostelijk Flevoland. De oude arbeidersbarakken zijn nu woningen.

Eind 2022 liet toenmalig wethouder Jack Schoone de gemeenteraad al weten dat het gebouw niet viel tegen te houden zonder dat de gemeente een enorme schadeclaim aan de broek zou krijgen. Het bestemmingsplan staat de bouw toe. Andere delen van het werkeiland zijn tot historisch erfgoed bestempeld en kunnen niet zomaar bebouwd worden, maar dat geldt niet voor de locatie op Het Werkeiland waar Levago wil bouwen. Het plan voor de appartementen bestaat al meer dan tien jaar. De ontwikkelaar had er al toestemming voor. Het is vanwege de toenmalige economische crisis nog niet uitgevoerd. Het tegenhouden of het weigeren van een bouwvergunning zou de gemeente minstens drie tot vier miljoen euro gaan kosten. Bovendien wilde Levago dan de garantie dat het elders in Lelystad de komende jaren minimaal honderd woningen per jaar kan bouwen.

"Geen keus"
Volgens wethouder Piet van Dijk heeft de gemeente geen andere keuze dan Levago groen licht te geven voor de bouw. De projectontwikkelaar wil namelijk niet meer onderhandelen. “Het college heeft op verzoek van de raad nauwkeurig mogelijke alternatieven onderzocht en is opnieuw in gesprek gegaan met projectontwikkelaar Levago. Uit die verschillende onderzoeken en gesprekken is gebleken dat er geen ruimte is in het contract voor alternatieven, zowel juridisch als financieel." Van Dijk vindt het in het belang van alle partijen wenselijk om nu duidelijkheid te geven. De gemeente zegt dat de Eilandraad en de bewoners op de hoogte zijn gebracht van het besluit.

Projectontwikkelaar Levago heeft aangegeven te willen starten met de voorbereidingen voor de bouw. Het bedrijf zal daar een omgevingsvergunning voor aanvragen. Voor de behandeling van die vergunningsaanvraag zullen de gebruikelijke voorwaarden gelden. Dat betekent dat bewoners en belanghebbenden de aanvragen kunnen inzien. En dan is er ook de mogelijkheid bezwaar en beroep in te dienen. Bewoners geven aan dat ze daar gebruik van gaan maken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel