Bewoners Werkeiland blijven zich verzetten tegen hoogbouw

LELYSTAD • Wo 1 maart 2023 | 11:56 • Woensdag 1 maart 2023 | 11:56

Bewoners van Het Werkeiland in Lelystad blijven zich hardnekkig verzetten tegen de hoogbouw door projectontwikkelaar Levago, misschien wel tot de Raad van State. Dat zegt Paul Weber, één van de bewoners van Het Werkeiland.

Het Werkeiland is de plek waar de polderpioniers begonnen met het droogleggen van Oostelijk Flevoland. Het uitzicht op de historische plek gaat de bewoners aan het hart en daarom hebben ze, tegen beter weten in, een nieuw plan met laagbouw gemaakt.

Het is de groep bewoners vooral te doen om het historisch karakter van Het Werkeiland. "We willen dat stukje erfgoed behouden," zegt Weber. Hij doelt dan niet alleen op de oude woningen. "Je moet ervoor zorgen dat het een plek wordt waar onze kinderen en en toeristen nog naar toe kunnen gaan. Het moet een plek zijn waarvan je zegt: kijk daar is de polder begonnen. Een pareltje aan de kust."

Eigen plan met laagbouw
Eerder deze maand kreeg projectontwikkelaar Levago groen licht van het college van burgemeester en wethouders van Lelystad voor de bouw van 42 appartementen op Het Werkeiland. De kans dat dit nog tegengehouden kan worden, is vrij klein. Want er dreigt een enorme schadeclaim van projectontwikkelaar Levago als er nog meer stagnatie in de bouw komt. En als de bouwvergunning wordt geweigerd, zou dat de gemeente Lelystad drie tot vier miljoen euro kunnen gaan kosten.

Niet met stenen gooien
Toch heeft het groepje bewoners ten einde raad zelf nog een alternatief plan in elkaar gezet, waarbij er lagere woningen komen met schuine daken. "Dan kun je er meer doorheen kijken," legt Weber uit. Dat opgesloten gevoel, wat mensen nu krijgen die daarachter wonen, wordt dan verminderd."

Weber heeft aangekondigd in verweer te komen als Levago gaat bouwen. "We gaan niet met stenen gooien, maar we gaan misschien wel naar de Raad van State." Volgende week presenteert het groepje bewoners van het Werkeiland het plan in de gemeenteraad Lelystad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel