'Buurman Joop was een bekende verschijning en erg geliefd in zijn straat'

LELYSTAD • Do 3 september 2020 | 17:33 • Donderdag 3 september 2020 | 17:33

Buurman Joop was erg geliefd in De Stelling in Lelystad. Dat zeggen verschillende buurtbewoners tegen Omroep Flevoland. Joop werd gisteren doodgestoken, zijn bovenbuurman is aangehouden als verdachte. Voor zijn huis ontstaat langzaam een hele bloemenzee.

Kaarsjes branden in de regen en de bloemen wapperen door de wind. Over de brommer van Joop hangt een poster met daarop 'Lieve Joop, slaap zacht, we love you'. Verschillende teksten rondom de stoel geven aan hoeveel Joop voor de buurt betekende. "Joop zat altijd op zijn stoel. Hij begroette iedereen en stond altijd voor iedereen klaar. Hij was echt de buurtvader hier", zegt Lucy Bosman. Ze was gisteren ooggetuige van de steekpartij.

Lucy had last van haar bovenbuurman. Ze vroeg de 36-jarige man of hij wat minder geluid wilde maken omdat haar dochter lag te slapen. De situatie escaleerde. Bosman vertrok bij de buurman, maar Joop zat beneden op zijn stoel en kreeg de hele situatie mee. Hij ging de trap op naar de bovenbuurman, en ergens in de situatie werd Joop neergestoken. Volgen Lucy was Joop er slecht aan toe. Later bleek dat reanimatie niet meer mocht baten. Joop overleed op de galerij op de tweede verdieping, boven zijn eigen huis.

"Had ik maar direct de politie gebeld"
Auto's rijden donderdag af en aan in de straat. In de stromende regen verschijnen er steeds meer bloemen, kaarsen en briefjes. Ook de bril van Joop ligt op de stoel. "Hij was er altijd voor mij, en ook voor veel buurtbewoners", aldus Bosman. Het raakt haar zichtbaar als ze over de buurman praat en ze voelt zich schuldig over wat er gebeurd is. "Had ik maar direct de politie gebeld."

"Afschuw, andere woorden zijn er niet voor"
Ook burgemeester Adema is erg geschrokken van de situatie. "Je eerste reactie is er eentje van afschuw. Je hoopt dat iemand daar niet aan sterft en dat is wel gebeurd. Dat is natuurlijk afschuwelijk. Andere woorden zijn er niet voor." Adema gaat op een later moment in gesprek met de nabestaanden van Joop.

De 36-jarige man die gisteren is opgepakt wordt morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die gaat besluiten of de man nog twee weken in voorlopige hechtenis blijft zitten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel