Airgunner Len Manning overleden (95)

DRONTEN • Do 3 september 2020 | 19:08 • Donderdag 3 september 2020 | 19:08

In Engeland is afgelopen dinsdag oud-Airgunner Len Manning overleden aan de gevolgen van kanker. Hij is 95 jaar geworden. Manning is zestien jaar te gast geweest bij de Dodenherdenking in Dronten.

Manning vloog sinds 1942 bij de Royal Air Force als boordschutter op onder meer de Short Stirling en later Wellington en Lancaster-bommenwerpers, voor het laatst bij het 57 squadron.
Op 18 juli 1944 werd zijn vliegtuig boven Frankrijk neergeschoten. Hij sprong uit het neerstortende toestel en kwam met zijn hoofd op het staartstuk terecht. Zwaargewond en met brandwonden kwam hij op de grond terecht, waar hij aan gevangenschap van de Duitsers wist te ontkomen en werd geholpen door het Franse verzet. Hij zat drie maanden ondergedoken in een café en werd bijna ontdekt, toen ook Duitsers van het café gebruik maakten.

In september 1944 kwam hij weer in contact met zijn geallieerde maten en keerde hij terug naar Engeland. De Brit moest na de oorlog diverse operaties ondergaan voor zijn brandwonden en raakte arbeidsongeschikt, waardoor hij een groot trauma opliep. Tegelijk had hij contact met Duitse vliegeniers die vroeger zijn vijand waren.
Manning heeft zijn levensverhaal nagelaten in een interview bij het Imperial War Museum.

De Brit was in 2016 voor het laatst bij de herdenking in Dronten. Hij vertelde Omroep Flevoland toen dat hij altijd moeite had met zijn emoties, als hij na de herdenking het plein af marcheerde naar de Meerpaal.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel