Leerlingen opnieuw naar Schotland voor herdenking airgunner

DRONTEN • Za 29 april 2023 | 8:04 • Zaterdag 29 april 2023 | 8:04

Een groep van 70 scholieren uit Dronten gaat in november opnieuw naar Schotland voor de herdenking van airgunner William Ward. Deze militair crashte in de Tweede Wereldoorlog in het IJsselmeer, in de buurt van het huidige Dronten. "De intentie is dat de uitwisseling langer gaat duren", zegt Jolanda van Til van de Stichting 4 mei Herdenking Dronten in Het Gesprek.

Een Schotse geschiedenisleraar kwam vorig jaar in contact met het Almere College in Dronten. Samen met de Stichting 4 Mei Herdenking Dronten besloten zij om het gezamenlijke oorlogsverhaal te vertellen aan de leerlingen uit Dronten en het Schotse Edinburgh. Daarom zijn donderdag tijdens de dodenherdenking in Dronten tien leerlingen en twee docenten uit Edinburgh aanwezig.

'Ceremonie voelt anders'
Het programma van de dodenherdenking in Dronten is vergelijkbaar met voorgaande jaren. Toch voelt de ceremonie dit keer anders, zegt van Til. "We wisten dat er een tijd zou komen dat er geen airgunners meer zouden komen. We zijn lang aan het nadenken geweest over hoe we het een plekje kunnen geven." De laatste airgunner die traditiegetrouw naar Dronten kwam, overleed in juli. De twee zoons van de overleden airgunner Ron Powers zijn dit jaar in Dronten om de oorlogsslachtoffers te herdenken.

'Druk op Meerpaalplein'
Het zal donderdag waarschijnlijk weer druk worden op het Meerpaalplein. "Ik denk dat het heel erg leeft in Dronten. We zijn groots aan het herdenken op een plek die er niet was, maar door de aanwezigheid van airgunners al die jaren zijn zoveel mensen in de gemeenschap ook hierbij betrokken geweest", vertelt van Til.

Geen Lancaster
De Britse Lancaster-bommenwerper vliegt dit jaar niet over Dronten tijdens de dodenherdenking. Wel vliegt er op 4 mei, een paar minuten over 20.00 uur, een Mustang over. Zo'n twintig minuten later vliegen er verschillende Edambusters over.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel