Geen Lancaster boven Dronten tijdens dodenherdenking, vliegtuig blijft aan de grond

DRONTEN • Vr 5 april 2024 | 13:11 • Vrijdag 5 april 2024 | 13:11

De Lancaster bommenwerper vliegt op 4 mei niet over Dronten en andere Nederlandse steden. Het klassieke Britse toestel uit de Tweede Wereldoorlog blijft in Engeland voor groot onderhoud. Dat laat een woordvoerder van de Britse luchtmacht weten.

Ieder jaar vliegt de Lancaster op 4 mei een ronde over Nederland. Ook over het Vliegersmonument in Dronten heeft het toestel rondjes gevlogen. Dat zorgde voor veel bekijks op het Meerpaalplein. De laatste keer dat de Lancaster over Dronten vloog was in 2022.

De Lancaster hoort bij de Royal Air Force Battle of Britain Memorial Flight, een onderdeel van de Britse Luchtmacht. Een woordvoerder van de RAF laat weten dat afgelopen winter groot onderhoud is gepleegd. Zo is een nieuwe horizontale stabilisator geïnstalleerd aan de achtervin van het toestel. Het werk is nog niet klaar. In mei zijn de monteurs nog bezig.

Ook geen Mustang
Ook het Mustang jachtvliegtuig van Tom van der Meulen is dit jaar niet te bewonderen. Het vliegtuig wordt gerestaureerd. In plaats van de Mustang vliegt Van der Meulen met een Harvard over.

Oostwold Airport
De Harvard North American AT-6 werd voor het eerst gebouwd in 1943. Tussen 1948 en 1974 is het toestel in gebruik geweest bij de Koninklijke Luchtmacht als lesvliegtuig. Momenteel staat het toestel op Oostwold Airport in Groningen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel