Windesheim: geen plan B voor nieuwbouw op locatie Voetnoot

ALMERE • Do 3 september 2020 | 22:50 • Donderdag 3 september 2020 | 22:50

Hogeschool Windesheim heeft geen ander plan voor nieuwbouw in Almere dan de locatie waar nu De Voetnoot staat. Dat is de gewenste plek van zowel de hogeschool als de gemeente, om hieromheen een nieuwe studentencampus te ontwikkelen.

Dat zei directeur Kees Stolwijk van Windesheim Flevoland donderdagavond tijdens de politieke markt. Hij gaf samen met programmamanager Centrumgebied Danny Louwerse een toelichting op de plannen om in het stadshart een nieuw hoofdgebouw en 1.000 tot 1.500 studentenwoningen te realiseren.

Windesheim zit nu tien jaar in gebouw "De Landdrost" aan de Hospitaaldreef, maar dat is voor studiecolleges eigenlijk niet geschikt. De gangen zijn te smal, er zijn te weinig liften. Met de coronamaatregelen kan maar tien procent van de studenten er lessen volgen.

De hogeschool verwacht de komende tien jaar in Almere te groeien van de huidige vijfduizend studenten en dertig opleidingen naar zesduizend studenten en 35 opleidingen in 2030. Daarvoor is een nieuw gebouw nodig en daarom wordt de huur aan de Hospitaaldreef niet verlengd. Windesheim is bereid om tientallen miljoenen euro's te investeren om zich de komende jaren aan Almere te binden, zegt Stolwijk.

Verbouwing Voetnoot te duur
Na een zoektocht samen met de gemeente is er een voorkeur voor De Voetnoot naast het stadhuis. Dat ligt direct tegenover de Nieuwe Bibliotheek, die Windesheim als mediatheek gebruikt. Verbouwing van de huidige De Voetnoot is te duur, nieuwbouw is goedkoper, zo hebben beide becijferd.

Stolwijk zegt dat er nauw overleg is geweest met de dertig creatieve ondernemers van De Voetnoot en theatergroepen als BonteHond en Suburbia om een nieuw gebouw te delen, maar dat is niet mogelijk. "Zij willen een acht meter hoog plafond en een grote toegangsdeur. Dat zijn zaken die niet bij een onderwijsgebouw passen", aldus de directeur. Over een nieuwe locatie van de huidige gebruikers lopen gesprekken met de gemeente. Windesheim blijft wel samenwerken met de theatergroepen.

Met een petitie probeert een aantal Almeerders de sloop van De Voetnoot te voorkomen, die voor mei 2022 een feit zou moeten zijn. De nieuwbouw van Windesheim moet in september 2025 in gebruik worden genomen.

Raadsleden vroegen waarom als alternatief voor de Voetnoot niet is gekozen voor de plek van de Regisseursgarage aan de Landdrostdreef. Volgens Danny Louwerse van de gemeente zijn de vierhonderd parkeerplekken in deze garage te belangrijk voor het centrumgebied en zou het veel geld kosten om die elders te realiseren.

Compact studentencentrum cruciaal argument in concurrentieslag
De Windesheim-directeur benadrukt dat het van groot belang is dat de hogeschool en de studentencampus in een compact gebied van het centrum worden geconcentreerd. Volgens Stolwijk zijn studenten tegenwoordig heel kritisch op de aangeboden voorzieningen en kiezen zij met groot gemak voor een plek die het net iets beter heeft georganiseerd. "Ze hebben was te kiezen. Wij hebben te maken met concurrentie van andere steden als Amsterdam en Utrecht. Met ons plan kunnen we een beter pakket aanbieden."

Hoe belangrijk een locatie kan zijn, blijkt volgens Stolwijk uit het voorbeeld van de Pabo-opleiding in het gebouw Het Baken: omdat studenten dit niet aantrekkelijk genoeg vonden, nam het aantal studenten af. Sinds de opleiding aan de Hospitaaldreef wordt gegeven, is het aantal studenten weer toegenomen.
Stolwijk zei dat Windesheim in gesprek is met een niet nader genoemde technische universiteit om in Almere onderzoeksactiviteiten op te zetten op het gebied van stedelijke vernieuwing.

Vijftienhonderd studentenwoningen is het maximum
De duizend studentenwoningen wil de gemeente realiseren samen met Duwo. Op wat nu nog het Festivalplein of de Odeonplaats is, moeten een woontoren en andere bebouwing komen. De Metropool Regio Amsterdam heeft Almere gevraagd om plek voor drieduizend studenten te realiseren, maar dat aantal is volgens Louwerse te hoog. De stad wil maximaal 1.500 studentenhuizen aanbieden, die allemaal dichtbij het centrum moeten komen. De woningen zijn te huur voor studenten die in Almere zelf studeren, maar ook voor studenten met een school in een andere stad. De Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit hebben gevraagd of Almere kan helpen bij het oplossen van de kamernood.

De gemeenteraad praat volgende week donderdag verder over Windesheim. Dan gaat het over de financiën. Later dit najaar moet de raad een besluit nemen over de nieuwbouw en studentencampus en dus ook over De Voetnoot.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel