VVD-kamerlid: meer regie van Rijk bij woningbouw in provincies

FLEVOLAND • Di 15 september 2020 | 10:29 • Dinsdag 15 september 2020 | 10:29

De Rijksoverheid moet zich meer bemoeien met de woningbouw in de provincies. Dat vindt de VVD in de Tweede Kamer, in navolging van minister Ollongren. Nu mogen de provincies nog veel zelf bepalen.

Kamerlid Daniel Koerhuis (VVD) zei dat meer regie door het Rijk belangrijk is. Dat was naar aanleiding van zijn motie om in Flevoland 100.000 huizen te bouwen om de woningnood in Nederland te bestrijden. De provincie presenteert dinsdag om 12:00 uur het manifest 'Wij zijn Flevoland' op het provinciehuis. Dat manifest wijst op de mogelijkheid om flink te bouwen in deze regio.

De uitspraak van Koerhuis is opvallend, want vorige week uitte gedeputeerde Jan de Reus (ook van de VVD) nog zijn ongenoegen over de bemoeienis van het Rijk. De Reus vindt juist dat de overheid geen grotere rol moet krijgen bij woningbouw in provincies met grote huizentekorten: "Je moet in Den Haag niet bedenken wat er in de regio moet gebeuren", zei de gedeputeerde daarover. "Het Rijk moet meer coördineren, maar een alomvattende planologie van bovenaf gaat niet helpen."

Gesprekken tussen Flevoland en de minister
Tweede Kamerlid Koerhuis noemde Flevoland als voorbeeld van een provincie waar het Rijk al de regie heeft, omdat er nu gesprekken worden gevoerd. De minister hoopt eind deze september terug te koppelen wat er uit die gesprekken voort is gekomen. Koerhuis denkt dat bouwen een manier is om de woningnood in Nederland op te lossen.

Om op korte termijn iets aan de woningnood te doen, kijkt Koerhuis naar bestaande gebouwen. Die kunnen gerenoveerd worden tot woningen. Ook wijst hij op zogeheten flexwoningen. Dat zijn woningen die uit de fabriek komen rollen en die vijftien jaar lang bestemmingsvrij geplaatst kunnen worden. Daarnaast denkt Koerhuis dat het een goed idee is om toe te staan dat mensen permanent in recreatiewoningen mogen wonen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel