Politieke partijen willen uitvoering moties preventief fouilleren en wapeninleveractie

ALMERE • Wo 16 september 2020 | 21:12 • Woensdag 16 september 2020 | 21:12

De VVD en de PVV in Almere willen van het stadsbestuur weten waarom twee moties over preventief fouilleren en een wapeninleveractie niet worden uitgevoerd. Beide moties zijn eerder door de gemeenteraad aangenomen.

Tijdens de politieke markt op 2 juli dienden PVV, VVD, SP en Leefbaar Almere het voorstel in om het fouilleren mogelijk te maken. Aanleiding was het toenemende gebruik van wapens onder jongeren. Bij meerdere steekpartijen in de stad waren jongeren betrokken. De politieke partijen willen die ontwikkeling een halt toe roepen.

Om preventief te kunnen fouilleren moet burgemeester Franc Weerwind eerst gebieden aanwijzen waar overlast wordt ervaren. Op dit moment is er volgens hem geen sprake van hotspots - locaties waar zich relatief veel wapenincidenten hebben voorgedaan - in Almere. Ook is geen sprake van concentraties van wapenincidenten op overlastgevende plekken. Het aanwijzen van de hele gemeente als veiligheidsrisicogebied is niet proportioneel, aldus de burgemeester.

Wapeninleveractie
Tijdens de vergadering werd ook besloten om een wapeninleveractie te houden. De PVV en de SP hadden daar in een motie om gevraagd. Elk wapen dat ingeleverd wordt draagt bij aan een veiligere samenleving, aldus de motie. Het college van burgemeester en wethouders wil meer overleg met de gemeenteraad over zo'n wapeninleveractie. De politie Midden-Nederland is volgens het college onderbezet en een wapeninleveractie gaat ten koste van andere activiteiten van de politie.

Interpellatiedebat
De VVD en de PVV willen extra uitleg waarom de moties nog niet zijn uitgevoerd en hebben een interpellatiedebat aangevraagd. Dit is aan de agenda voor de politieke markt van donderdagavond toegevoegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel