Wordt het risiconiveau in veiligheidsregio Flevoland deze week 'zorgelijk'?

FLEVOLAND • Ma 21 september 2020 | 11:53 • Maandag 21 september 2020 | 11:53

Afgelopen week kregen 6 van de 25 veiligheidsregio's in Nederland het risiconiveau zorgelijk opgelegd. Dat betekent dat in die regio's het aantal coronabesmettingen te snel toeneemt, dat maatregelen onvoldoende worden nageleefd en dat de druk op de zorgcapaciteit toeneemt. Vooralsnog geldt de kwalificatie zorgelijk niet voor Veiligheidsregio Flevoland, maar ook hier nemen de besmettingen in rap tempo toe.

Op dit moment geldt voor Flevoland nog het risiconiveau 'waakzaam'. Daarvan zegt de overheid dat de situatie nu nog beheersbaar is. "Bron- en contactonderzoek is nog overwegend effectief en er is genoeg zorgcapaciteit beschikbaar." Dat laatste staat bijvoorbeeld in de 6 'zorgelijke' regio's meer en meer onder druk. Daar worden de eerste coronapatiënten alweer onderling verdeeld om de reguliere ziekenhuiszorg op peil te kunnen houden. In Flevoland is daar nog geen sprake van. Maar er is één criterium binnen niveau 'waakzaam' dat binnen Flevoland niet meer houdbaar is: "Het aantal nieuwe besmettingen is laag."

Signaalwaarde is alarmbel
De overheid en het RIVM tonen op het corona-dashboard de ontwikkeling van het coronavirus op landelijk, regionaal en gemeentelijk niveau. Daar is te zien hoeveel besmettingen er de afgelopen dagen en weken bij zijn gekomen. Ook hanteert het ministerie van VWS een signaalwaarde. Een alarmbel die afgaat als het aantal nieuwe besmettingen per dag boven de 7 per 100.000 personen komt. Voor Flevoland geldt omgerekend dat er in één dag tijd 30 mensen positief moeten testen om boven die signaalwaarde uit te komen.

De afgelopen week werd dit aantal voor het eerst sinds 18 april gehaald. En ook meteen op vier achtereenvolgende dagen. Woensdag constateerde het RIVM in Flevoland 40 nieuwe besmettingen, op donderdag 30, op vrijdag 31 en op zaterdag een piek van 48 nieuwe besmettingen. Zondag daalde het aantal naar 26, dus net onder de signaalwaarde.

Kijken we naar het gemiddelde van de afgelopen week dan is ook het lopende 7-daagse gemiddelde sinds zaterdag boven de 7 per 100.000 personen uitgekomen. Met de cijfers van zondag erbij kwamen er de afgelopen week gemiddeld 32 nieuwe besmettingen per dag bij.

Risiconiveau wordt opnieuw beoordeeld
Veiligheidsregio Flevoland zal dit oplopende aantal besmettingen meewegen in het komende overleg met het Rijk, het RIVM en GGD. Dit in combinatie met de druk op de gezondheidszorg, die vooralsnog in Flevoland mee lijkt te vallen. De afgelopen week kwamen er bijvoorbeeld maar vier corona-gerelateerde ziekenhuisopnames in Flevoland bij. Ook wordt gekeken hoe het staat met de naleving van de coronaregels in elke gemeente en of het het bron- en contactonderzoek door de GGD nog effectief wordt bevonden.

Eind vorige week zag een woordvoerder van Veiligheidsregio Flevoland nog geen signalen dat een aanscherping aanstaande was. Maar deze week zal dus opnieuw beoordeeld worden of Flevoland de status zorgelijk krijgt of dat deze op waakzaam blijft staan.

Dezelfde maatregelen als in de randstad
Wordt de situatie in Flevoland zorgelijk dan zullen dezelfde maatregelen gaan gelden als in de Randstad. Horecazaken moeten dan eerder sluiten en ook gaan er strengere regels gelden voor samenkomsten. Er mogen dan niet meer dan 50 personen bij elkaar komen, zowel binnen als buiten. Hier gelden uitzonderingen voor. Ook zou Veiligheidsregio Flevoland nog extra lokale maatregelen kunnen treffen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel