Politieke aandacht voor corona, samenwerking met NOP en afvalbeleid

URK • Do 24 september 2020 | 21:07 • Donderdag 24 september 2020 | 21:07

De politieke partijen op Urk hebben donderdagavond hun licht laten schijnen op de kadernota tijdens de jaarlijkse algemene beschouwingen. De belangrijkste terugkerende thema's: het coronavirus, de samenwerking met gemeente Noordoostpolder en een compliment voor de burger vanwege betere afvalscheiding.

Elke fractievoorzitter begon donderdagavond met een blik op het meest actuele thema: de coronacrisis. Volgens het CDA mag Urk absoluut niet laconiek omgaan met maatregelen die een lokale uitbraak moeten voorkomen. De ChristenUnie hoopt dat iedereen in deze tijd omziet naar elkaar. Gemeentebelangen hoopt en bidt dat het virus de kop kan worden ingedrukt en dat snel teruggekeerd kan worden naar het normale leven. De SGP voorziet door corona moeizame jaren, maar wil koersen op het 'kompas van Gods woord'.

Alleen de fractievoorzitter van de PVV begon zijn betoog niet met corona, maar constateert dat het een anarchistische tijd is met verwijzingen naar Black Lives Matter en Kick Out Zwarte Piet. Pas daarna stond fractievoorzitter Hendrik Wakker stil bij corona: "het liet ons beseffen dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is."

Complimenten aan de burger: afval scheiden gaat goed
Alle partijen gaven een pluim aan de Urker bevolking. Sinds dit voorjaar zijn er veranderingen doorgevoerd in het afvalbeleid. Afval moet beter gescheiden worden en als stimulans wordt sindsdien de restafvalcontainer minder vaak geleegd. Dat is volgens de ChristenUnie voortvarend opgepakt: "nu al zien we een besparing van meer dan 500 ton (in gewicht) op het restafval." Het levert de Urker bevolking volgens de partijen in de toekomst een welkome korting op de afvalstoffenheffing op.

Wel vindt de fractie Hart voor Urk dat het op het gemeentehuis nog een puinhoop is, maar dan niet letterlijk. De partij had namelijk al voor de zomervakantie een eerste evaluatie willen zien over de veranderingen in het beleid. Fractievoorzitter Jan Koffeman wil dat de gemeente net zo serieus met het thema bezig gaat als de eigen bevolking.

Goede relatie met Noordoostpolder is essentieel
Om ook in de toekomst als gemeente door te kunnen groeien, moeten de banden met Noordoostpolder aangehaald worden, stellen de verschillende politieke partijen. Hart voor Urk vroeg het college om nu daadwerkelijke stappen te nemen op het gebied van gebiedsontwikkeling. Zij vroegen de gemeente Urk samen met NOP een gebiedsvisie te maken voor noordelijk Flevoland. Hier diende HVU ook een motie voor in en deze werd raad breed gesteund. De SGP stelt realistisch: "daarbij hebben we onze buurgemeente onvermijdelijk nodig." En zo zegt het CDA: "Als fractie willen we graag bijdragen aan beter onderling begrip en een strategische gebiedsvisie. Met als onwrikbaar uitgangspunt dat Urk een zelfstandige gemeente moet blijven." ChristenUnie-voorman Meindert Bakker voorziet samenwerking op het gebied van voedselvoorziening: "Noordelijk Flevoland als één van de grote voedselproducenten van Nederland."

Hotel moet er komen
Meerdere partijen wijzen op het belang van een hotel op Urk. Of dat dan al dan niet op het haventerrein moet verrijzen, daarover verschillen ze nog van mening, de noodzaak voor meer overnachtingsmogelijkheden is groot. De PVV: "voldoende hotelruimte voor toeristen is er hier op Urk bij lange na niet." Gemeentebelangen: "het is toch te gek voor woorden dat een zo snel groeiend dorp als Urk geen knappe hotelfaciliteit heeft." Het niet doorgaan van een vergaand plan voor een hotel bij de haven noemt de partij een gemiste kans.

Ook werd er extra aandacht gevraagd voor huisvesting. Niet alleen voor de eigen bevolking, ook voor het onderbrengen van arbeidsmigranten moet de komende jaren op Urk een passende oplossing komen. Als er een centraal onderkomen voor arbeidsmigranten gemaakt wordt, kunnen verschillende woningen in het oude dorpscentrum weer vrijkomen voor de Urker bevolking, aldus het CDA.

Paradepaardjes en wensenlijstjes
De avond van de beschouwingen wordt normaal gesproken ook aangegrepen door alle partijen om een veelvoud aan moties in te dienen. Een greep uit de 'wensenlijstjes' van vandaag:

- Een extra trailerhelling in het havengebied voor booteigenaren (HVU)
- Operatie Steenbreek: een campagne om Urker tuinen te vergroenen (SGP)
- Inzetten op het aanbrengen van bloeiende bermen langs de openbare weg (CU)
- Budget van het IJslands preventiemodel inzetten voor initiatieven jongeren (CDA)
- Het strafbaar maken van seksuele intimidatie in de openbare ruimte (PVV)
- Verfraaiing van de dorpsingang en het havengebied (SGP)
- Een verlicht en verhard fietspad door het Urkerbos naar sportpark De Vormt (CU)

Normaal gesproken worden de algemene beschouwingen voor het zomerreces gehouden, maar de coronacrisis stak daar dit jaar een stokje voor.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel