Premier Rutte: risiconiveau nu ook in Flevoland 'zorgelijk'

FLEVOLAND • Vr 25 september 2020 | 15:53 • Vrijdag 25 september 2020 | 15:53

Het risiconiveau in Flevoland is verhoogd van 'waakzaam' naar 'zorgelijk'. Dat heeft premier Rutte vrijdagmiddag bekendgemaakt. Het gevolg van dit nieuwe niveau is dat strengere maatregelen ingaan op zondagavond 27 september om 18:00 uur.

Bij Flevolandse horecazaken moet de inloop van gasten om middernacht stoppen. Dan gaat ook de muziek uit. Om 01.00 uur 's nachts moeten de horecazaken sluiten. Daarnaast is het verboden om met meer dan vijftig mensen bijeen te komen. Het gaat dan bijvoorbeeld om feestjes en borrels die zowel binnen als buiten gehouden zouden worden. Uitvaarten, demonstraties en religieuze bijeenkomsten zijn uitgezonderd. Ook geldt er vanaf zondag een meldplicht voor organisaties die samenkomsten organiseren met meer dan vijftig mensen, zoals bij concerten. Ook hier zijn uitzonderingen op.

Franc Weerwind, voorzitter van Veiligheidsregio Flevoland maakte na de persconferentie van Rutte bekend dat er naast de overkoepelende regels vanuit de Rijksoverheid, ook extra lokale maatregelen worden getroffen. Te denken valt aan extra handhaving.

Tot nu toe was het risiconiveau in de Veiligheidsregio Flevoland 'waakzaam'. Maar de besmettingen in Flevoland liepen de afgelopen weken hard op. In de provincie is wel een tweedeling te zien. Vooral in Almere, Lelystad en Zeewolde groeit het aantal geconstateerde besmettingen hard. Dronten en Noordoostpolder zien een iets minder snelle stijging. Op Urk had corona eerder deze week nog nauwelijks voet aan de grond, maar dat lijkt met drie nieuwe besmettingen in de afgelopen dag alweer te veranderen.

De afgelopen 24 uur zijn er 25 inwoners van Almere positief getest op het coronavirus. Datzelfde geldt voor 18 mensen uit Lelystad, 3 uit Noordoostpolder, 3 uit Urk en 3 uit Zeewolde. De afgelopen dag kwamen er alleen in Dronten geen nieuwe besmettingen bij. Ook kwam er de afgelopen dag weer een ziekenhuisopname in Almere en in Noordoostpolder bij.

Eerder deze week liet de GGD Flevoland aan Omroep Flevoland weten dat de bron- en contactonderzoeken in onze provincie nog uitgevoerd kunnen worden, maar dat de GGD wel langzaam tegen de grenzen van haar kunnen aanloopt.

Flevolandse burgemeesters wilden alleen lokale aanpak
De nu afgekondigde maatregelen gaan in voor de hele provincie. Daar waren de zes Flevolandse burgemeesters het eigenlijk niet mee eens, omdat het aantal besmettingen niet in elke gemeente even hard stijgt. Dat legde burgemeester Gebben van Dronten eerder al uit: "burgemeester Weerwind heeft na overleg met de overige burgemeesters van Flevoland aangedrongen op differentiatie binnen de Veiligheidsregio(s), maar de minister wil hier niet aan."

Wat houdt risiconiveau zorgelijk in?
"De situatie ontwikkelt zich negatief. Het aantal nieuwe besmettingen neemt toe. Maatwerk is nodig om kwetsbaren groepen te beschermen. Als de situatie voortduurt, wordt het bron- en contactonderzoek ineffectief. Maatregelen worden onvoldoende nageleefd. De druk op de regionale zorgcapaciteit neemt toe. De bestaande aanpak moet met aanvullende maatregelen worden versterkt om de verspreiding van het virus weer onder controle te krijgen en terug te keren naar een beheersbare situatie." (Bron)

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel