Dominees zijn kritisch op nieuwe afspraken: "Waan van de dag regeert"

URK • Di 6 oktober 2020 | 13:41 • Dinsdag 6 oktober 2020 | 13:41

Verschillende dominees op Urk uiten kritiek op de strengere maatregelen voor kerken die maandag bekendgemaakt zijn. Die kwamen nadat er veel kritiek was op één kerkgemeente in Staphorst. Dominee Van Vulpen van de Christelijk Gereformeerde Kerk op Urk vindt dat 'de waan van de dag regeert'.

De dominee doet die uitspraak in een interview op de website van het Christelijk Informatie Platform. Volgens Van Vulpen hebben de kerken de afgelopen tijd alle afspraken en maatregelen in overleg met de lokale overheid genomen. "Dat ons land moeite heeft met het handhaven van de coronamaatregelen, wordt als bliksemafleider geprojecteerd op de kerken", zo zegt hij. Zijn kerkelijke gemeente had ook een reserveringssysteem, een gezondheidscheck en voldoende afstand tussen de kerkgangers ingesteld.

De gemeente Urk laat in een reactie weten vermoedelijk donderdag te gaan overleggen met vertegenwoordigers van de verschillende kerkgenootschappen. Dan moet ook voor de gemeente duidelijk worden hoe elke kerk met de ontstane situatie zal omgaan. Overigens lijken ook de landelijke nieuwe regels nog niet helemaal in kannen en kruiken te zijn. ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers laat op Twitter weten dat minister Grapperhaus opnieuw met vertegenwoordigers van de kerken in gesprek gaat.

'Richtlijnen over zingen niet duidelijk'
Belangrijke kritiekpunten richting de diensten bij die ene gemeente in Staphorst waren dat er gewoon gezamenlijk gezongen werd en dat er geen mondneusmaskers gedragen werden tijdens de dienst. Volgens Van Vulpen waren de richtlijnen rondom zingen niet eenduidig: "In onze kerk hebben we een aantal deskundigen gevraagd om alle adviezen over zingen in de kerk op een rijtje te zetten en af te wegen wat dit voor ons kerken betekent. De uitkomst is heel diffuus. Als de ventilatie goed op orde is, neemt het risico af. Als CGK beschikken we op Urk over drie grote kerkgebouwen, die goed te ventileren zijn. Dan kunnen we dus zingen."

Over het niet dragen van mondkapjes wijst de dominee naar de verschillende geluiden vanuit de Rijksoverheid en het RIVM die elkaar de afgelopen tijd rap opvolgden. Nadat de overheid een advies vóór het dragen van mondkapjes opstelde, liet RIVM-baas Van Dissel weten dat die nog altijd slechts een gering effect zouden hebben. "Wat moet ik en de kerk in Staphorst met een advies waarvan de deskundigen zeggen dat het niet werkt? Dat is vrij ingewikkeld. Het was een buitengewoon verwarrend advies", aldus de dominee.

'Alles wordt door het afvoerputje gespoeld'
Naast dominee Van Vulpen spreekt ook dominee Uitslag van de Christelijke Gereformeerde Kerk Eben-Haëzer zich online uit. Hij wijst op culturele instellingen in het land die ontheffingen krijgen op het toegestane aantal bezoekers.

Hij wordt daarin gesteund door dominee Van Vulpen die ook het voorbeeld van Paradiso in Amsterdam aanhaalt. Volgens de dominee zijn de kerken de afgelopen maanden al solidair geweest met de rest van de samenleving, door in de eerste maanden bijna volledig de deuren te sluiten. En daarna hebben de kerken steeds aan de hand van de richtlijnen vanuit het RIVM de deuren iets verder opengezet, maar nog lang niet als op het niveau van voor de coronacrisis: "Alles wat in de afgelopen maanden is opgebouwd, wordt nu door het afvoerputje gespoeld."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel