Afschieten edelherten in Oostvaardersplassen binnenkort hervat

FLEVOLAND • Wo 7 oktober 2020 | 10:18 • Woensdag 7 oktober 2020 | 10:18

Staatsbosbeheer is van plan om na de bronsttijd weer edelherten te gaan afschieten in de Oostvaardersplassen.

De bronsttijd is de paartijd van de herten en loopt globaal van 15 september tot begin oktober. Volgens Staatsbosbeheer kan daar nog wat verschil in zitten per gebied en daarom verwachten ze eind oktober te kunnen starten met het reductieprogramma.

De hoogste algemene bestuursrechter van ons land bepaalde op 16 september dat de provincie Flevoland in 2018 terecht heeft besloten dat het aantal edelherten in de Oostvaardersplassen door afschot teruggebracht moest worden tot 490. De Raad van State draaide daarmee een eerdere uitspraak van de rechtbank tegen het afschot terug.

De natuurorganisaties die lange tijd geprocedeerd hebben tegen het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen reageerden teleurgesteld op de uitspraak van de Raad van State.

In de winter van 2018/2019 zijn er zo'n 1.800 edelherten afgeschoten. In de wintermaanden in het daaropvolgende jaar moesten er nog ongeveer 1.000 herten geschoten worden om de populatie naar 490 terug te brengen. Door een kort geding werd het afschieten in februari stilgelegd. Om deze winter op de doelpopulatie te komen, moeten er waarschijnlijk zo'n 1.750 herten worden afgeschoten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel