'IJsselmeervisserij hoe dan ook behouden voor de toekomst'

URK • Vr 9 oktober 2020 | 13:54 • Vrijdag 9 oktober 2020 | 13:54

Politieke partijen op Urk willen dat minister Carola Schouten haar plannen voor de IJsselmeervisserij heroverweegt. De partijen zijn geschrokken van de zware consequenties van die plannen en willen hoe dan ook de IJselmeervisserij behouden voor de toekomst. Dat schrijven zij in een gezamenlijke brief aan visserijvertegenwoordigers en hun eigen landelijke Tweede Kamer-fracties.

Eerder deze week bleek uit een Kamerbrief van de minister dat de toekomst voor de vissers er niet rooskleurig uitziet. De komende jaren zal een groot gedeelte van de vergunningen gesaneerd moeten worden en komt er daarnaast een flinke vangstbeperking.

Dat komt vooral doordat het met de populatie van schubvissoorten als brasem en snoekbaars slecht gesteld is, zo schrijft de minister. Veel vissers bestrijden die constatering, die gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek van Wageningen Marine Research.

'Visstand samen met de vissers monitoren'
De Urker fracties van CDA, SGP, ChristenUnie en PVV willen dat de visstand in het IJssel- en Markermeer samen met de vissers gemonitord wordt. Daarnaast moet de informatie die daaruit voortkomt, bepalen hoeveel vis er de komende jaren gevangen kan worden.

In de plannen van minister Schouten stond ook dat een andere vangstbeperking uit 2014, nu definitief wordt verklaard. De partijen willen dat de vissers die daar in 2014 al door waren geraakt nu financieel gecompenseerd worden.

Eerder deze week stelde de lokale partij Hart voor Urk ook al vragen aan het Urker college over de plannen voor de IJsselmeervissers. Hart voor Urk wil van het college weten wat er nog gedaan kan worden, want 'actie is noodzakelijk'.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel