Provincie steekt 5 miljoen in uitkopen IJsselmeervissers

FLEVOLAND • Vr 25 december 2020 | 13:09 • Vrijdag 25 december 2020 | 13:09

De provincie Flevoland trekt 5 miljoen euro uit voor het verduurzamen van de IJsselmeervisserij. Het geld is bestemd voor het uitkopen van vissers die nu nog rechten hebben om in het IJsselmeergebied schubvis te vangen. Het gaat dan bijvoorbeeld om schubvissoorten als brasem en snoekbaars, waarvan de populatie sterk zou zijn teruggelopen. Een deel van het geld is verder bedoeld om vissers die stoppen naar ander werk te begeleiden.

Ook het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het ministerie van lnfrastructuur en Waterstaat en de provincies Friesland en Noord-Holland zullen geld voor de herstructurering vrijmaken. In totaal moet ruim 9 miljoen beschikbaar komen. Om de aalstand in het IJsselmeer te verbeteren, krijgen vissers die ook rechten hebben om op aal te vissen een aanbod om ook die vergunning in te leveren.

Volgens de provincie kan het uitkopen van de vissers pas starten als de Europese Commissie ermee heeft ingestemd. Die goedkeuring wordt op zijn vroegst komend najaar verwacht. De uitkoopregeling zou dan op zijn vroegst in 2022 van start kunnen gaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel