'Krimp vloot en vangstbeperking nodig op IJsselmeer'

URK • Wo 7 oktober 2020 | 14:37 • Woensdag 7 oktober 2020 | 14:37

Het gaat zo slecht met enkele schubvissoorten in het IJsselmeer dat het aantal vergunningen voor beroepsvissers sterk omlaag moet. Dat schrijft minister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. Vissers zullen voor een vergoeding vrijwillig moeten stoppen. Als dat niet genoeg resultaat oplevert, trekt de minister mogelijk zelf vergunningen in. Vissers zijn furieus over de conclusies in de Kamerbrief.

Volgens de minister is er geen andere mogelijkheid om vooral de brasem- en snoekbaarsstand in het IJsselmeer te laten herstellen. Hoeveel IJsselmeervissers er precies zouden moeten stoppen is niet duidelijk. Maar naast het verkleinen van de vloot zal ook de vangst van deze soorten beperkt moeten worden. Zo zal er vanaf het volgende visseizoen geen brasem meer gevangen mogen worden, op 20 ton mogelijke bijvangst na. Ook mag er over drie jaar, jaarlijks nog maar 110 ton snoekbaars gevangen worden, zo schrijft Schouten.

Daarnaast zal de NVWA over zo'n drie jaar meer moeten handhaven op overtredingen. Verder zijn volgens Schouten betere registratie en meer betrouwbare vangstdata nodig. "IJsselmeervissers worden naar verwachting vanaf 2023 verplicht om alle gevangen schubvis bij aanlanding te wegen." Daarnaast geldt vanaf dan de verplichting om binnen 24 uur alle vangstgegevens digitaal te registreren.

IJsselmeervissers furieus
Belangengroep De Palingvissers noemt de adviezen van Schouten een mes in de rug van gezonde visserijbedrijven. Ook Anja Keuter van Visserijbedrijf Gebr. Keuter is woest over de 'asociale maatregel'. Ze sluit een gang naar de rechter niet uit om de maatregelen desnoods in de rechtszaal aan te vechten.

Vanuit de IJsselmeervissers wordt al langer betwist dat het zo slecht gaat met de verschillende schubvissoorten in de meren. Dat erkent ook minister Schouten: "Het beeld dat de vissers hebben van hoe het gaat met de schubvisbestanden in het IJsselmeergebied, verschilt wezenlijk van het beeld dat de wetenschappers hebben." De vangsten waren bijvoorbeeld de afgelopen visseizoenen zeer goed, met een recordomzet in de IJsselmeerafslag op Urk tot gevolg.

Vanuit de IJsselmeervissers is er dan ook geen instemming gegeven aan de nieuwe plannen van minister Schouten. Er wordt bijvoorbeeld ook getwijfeld aan de juistheid van het wetenschappelijke werk dat Wageningen Marine Research heeft uitgevoerd. De beaamt ook Anja Keuter, volgens haar worden de verkeerde plekken in het IJsselmeer onderzocht en weten vissers de vis beter te vinden dan de onderzoekers. Toch vertrouwt minister Schouten op de adviezen die ze gekregen heeft: "De wetenschappelijke rapporten laten zien dat we nu snel tot actie moeten overgaan."

De minister wijst er op dat de schubvisbestanden sinds een vorige vangstbeperking in 2014 dan wel niet verslechterd zijn, maar ze zijn ook niet verbeterd: "Sinds 2014 laten alle vier de bestanden geen achteruitgang zien ten opzichte van de jaren ervoor; verbeteringen zijn niet voor alle visbestanden geconstateerd en niet in meerdere opeenvolgende jaren."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel