18 jaar cel voor moord Patrick Erkamps

ALMERE • Wo 14 oktober 2020 | 13:49 • Woensdag 14 oktober 2020 | 13:49

Almeerder Gershwin V. moet 18 jaar de cel in voor de moord op zijn buurman Patrick Erkamps. Dat oordeelde de rechtbank in Lelystad woensdag. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Daarnaast krijgen de ouders van Erkamps allebei een schadevergoeding van 17.500 euro.

De twee buurmannen hadden al langere tijd ruzie. Dat escaleerde op 26 mei 2019 volledig. De vriendin van V. verklaarde dat haar partner boos wakker werd vanwege een ruzie die hij een dag eerder met zijn buurman had. V. zou na het wakker worden hebben gezegd dat hij Erkamps dood ging slaan.

Die ochtend van 26 mei reed Erkamps weg op zijn scooter. V. kreeg daar lucht van. Ook de veroordeelde pakte zijn scooter en reed achter Erkamps aan, met een honkbalknuppel. Om verhaal te halen bij zijn buurman, met de knuppel om 'kracht bij het woord' te zetten. De veroordeelde reed vervolgens zijn onderbuurman aan op de Markerkant. Hij sloeg Erkamps zeven keer met de honkbalknuppel. Daarna sloeg V. op de vlucht.

Coma
Erkamps moest door de hulpdiensten gereanimeerd worden en kwam in een coma in het ziekenhuis terecht. Hij overleed daar twee dagen later aan zijn verwondingen. Een dag later werd V. als verdachte aangehouden. Een getuige had beiden op de grond zien vallen, op camerabeelden was te zien hoe de belager achter het slachtoffer aan rent en hem te lijf gaat met de knuppel.

De rechtbank vindt dat moord bewezen is. Uit de camerabeelden, getuigenverklaringen en het pathologisch onderzoek blijkt dat de verdachte een vooropgezet plan had om Erkamps te vermoorden. De advocaat van V., Gerald Roethof, denkt daar anders over. Hij spreekt over mishandeling met de dood tot gevolg. "Het is te makkelijk dat er voorbedachte rade is gesteld. De rechtbank had een andere afweging moeten maken. We denken na over een hoger beroep."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel