Zo'n 25 mensen bij demonstratie tegen slacht paarden en runderen

LELYSTAD • Wo 21 oktober 2020 | 10:15 • Woensdag 21 oktober 2020 | 10:15

Zo'n 25 mensen hebben woensdagmiddag gedemonstreerd voor het provinciehuis in Lelystad. De demonstranten zijn het niet eens met de beslissing van de provincie om 150 konikpaarden naar de slacht te brengen. Ook het afschieten van heckrunderen stuit hen tegen de borst.

De grote grazers moeten volgens het nieuwe beleid het veld ruimen om het natuurgebied Oostvaardersplassen weer gezond te maken. De paarden die naar de slacht gaan, staan al in een vangweide. Ze krijgen een chip en een paspoort. Dat is verplicht wanneer een dier naar de slager gaat.

Te grote kudde
In het nieuwe beleid stond eerder dat de heckrunderen met rust gelaten worden. Nu is toch besloten dat een deel afgeschoten moet worden. Het aantal dieren is zo gegroeid dat de kudde te groot wordt voor het gebied.

Eddie Nagel van de Stichting Hart voor Dieren vindt afschieten geen goed idee. Eerder besloot de bestuursrechter dat het afschieten van de dieren mag, maar Nagel neemt daar geen genoegen mee. Volgens hem zijn er betere alternatieven.

Paarden vergiftigd
"Bijkomstig probleem van deze konikpaarden, is dat wij rapporten onder ogen hebben gekregen, waarin nogal wat alarmerende dingen staan", zegt Nagel. De dieren hebben volgens hem ziektes en aandoeningen. Ook zouden ze vergiftigd zijn met cadmium, een zwaar metaal.

Het is daarom geen goed idee dat mensen het vlees van de dieren opeten, zegt Nagel. Dat de paarden vergiftigd zijn, komt volgens hem door vervuild slib, waarmee het natuurgebied de Oostvaardersplassen in het verleden is opgehoogd. Ooit was het namelijk de bedoeling om van het gebied een industrieterrein te maken.

Reactie Staatsbosbeheer
Volgens Staatsbosbeheer worden de dieren, die naar het slachthuis gaan, door de NVWA getest op dioxines, pcb's en zware metalen. Alleen vlees waarvan de gehalten onder de norm zijn worden voor consumptie aangeboden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel