Paarden in vangweide gaan naar de slacht

LELYSTAD • Ma 19 oktober 2020 | 16:07 • Maandag 19 oktober 2020 | 16:07

De ruim 150 konikpaarden die in de Oostvaardersplassen in de vangweide staan, gaan naar de slacht. Dat meldt Staatsbosbeheer. Zo moet het aantal grote grazers in het natuurgebied verder teruggebracht worden.

De vangweide staat al een tijdje in het natuurgebied en heeft in het verleden dienstgedaan als quarantainegebied voor paarden die bijvoorbeeld naar een ander land verhuisden. In augustus zijn de hekken van de weide open gezet. Ruim 150 paarden zijn daarna het gebied van ruim 55 hectare ingelopen. De Flevolandse fractie van de PVV had al schriftelijke vragen gesteld aan de gedeputeerde, omdat de partij zich afvroeg waarom de dieren in de vangweide stonden.

Staatsbosbeheer laat weten dat deze dieren gevangen zullen worden. Ze krijgen deze week een chip en een paspoort. Dat is verplicht wanneer een dier naar de slager gaat. Daarna worden ze deze week nog afgevoerd. Het vlees van de paarden zal zoveel mogelijk ter consumptie verkocht worden, nadat de NVWA het daarvoor goedgekeurd heeft.

Staatsbosbeheer is al tijden bezig om het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen te verkleinen. Uiteindelijk moeten er 1100 paarden, edelherten en heckrunderen overblijven. Een deel van de paarden is daarom al uit het natuurgebied verhuisd. De dieren worden zoveel mogelijk herplaatst naar andere gebieden. Eerder gingen er al groepen paarden naar bijvoorbeeld Texel of Wit-Rusland. Voor de paarden die nu in de vangweide staan, is geen nieuwe plek gevonden. Daarom gaan ze naar de slacht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel