Dierenrechtenorganisatie naar rechter om slacht konikpaarden

LELYSTAD • Vr 23 oktober 2020 | 13:39 • Vrijdag 23 oktober 2020 | 13:39

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights wil de slacht van konikpaarden uit de Oostvaardersplassen tegenhouden. De organisatie is daarom naar de rechter gestapt. Animal Rights wil dat het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) de slacht onmiddellijk laat stilleggen in afwachting van een uitspraak over de werkwijze van Staatsbosbeheer, zegt een woordvoerder.

Staatsbosbeheer is bezig met het terugbrengen van de aantallen grote grazers in het natuurgebied. Een aantal heckrunderen en edelherten wordt daarvoor afgeschoten, en een aantal konikpaarden werd om die reden eerder al verhuisd naar andere natuurgebieden. Ook voor deze ruim 150 konikpaarden is gezocht naar een andere locatie waar ze herplaatst konden worden. Dat is echter niet gelukt, daarom moeten de dieren naar de slacht.

Europese Verordening paardenpaspoort
32 dieren zijn inmiddels al afgemaakt, begin november volgt de rest. Geschikt vlees wordt aangeboden voor consumptie. Voordat een dier naar de slachtbank kan, moet deze een chip en een paspoort hebben. Die krijgen de paarden in de vangweide in de Oostvaardersplassen. Volgens Animal Rights is het verstrekken van de paspoorten in strijd met artikel 12 van de Europese Verordening paardenpaspoort, om een paspoort te verstrekken aan een dier dat ouder is dan een jaar.

'Staatsbosbeheer gebruikt een trucje'
Staatsbosbeheer gaf eerder al aan dat de 150 dieren in de vangweide, daar zelf in gelopen zijn. Daardoor is het niet mogelijk om te zeggen welk dier hoe oud is, aldus de natuurbeheerder. "Het is een heel onzorgvuldig proces. Staatsbosbeheer gebruikt een trucje om zich van overtollige dieren te ontdoen", zegt Erwin Vermeulen van Animal Rights.

De dierenrechtenorganisatie wilde dat het CBb de slacht vrijdag onmiddellijk zou verbieden in afwachting van de rechtszaak. Maar dat was volgens een woordvoerster van het college niet nodig, omdat de eerste groep dieren al dood is en de rest van de groep pas later wordt afgevoerd. Staatsbosbeheer begint met voorbereidingen voor de volgende slacht als de rechter een besluit heeft genomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel