Zorgen bij Jeugd- en Gezinsteam over toekomst jeugdhulp

LELYSTAD • Ma 26 oktober 2020 | 12:37 • Maandag 26 oktober 2020 | 12:37

Het Jeugd- en Gezinsteam (JGT) Lelystad wil dat de gemeente zo snel mogelijk duidelijkheid geeft over de toekomst van de jeugdhulp in Lelystad voor personeel en betrokken gezinnen. Het bestuur van het JGT maakt zich grote zorgen, omdat vanwege onduidelijkheden rond een aanstaande reorganisatie al bijna een derde van de medewerkers is vertrokken.
Dat schrijft het bestuur in een brief aan de gemeenteraad.

Het JGT geeft hulp aan kinderen met problemen en hun gezinnen. Soms gaat het om eenvoudige problemen, maar in Lelystad hebben relatief veel kinderen zorg voor complexe problemen nodig. Omdat de jeugdhulp onbetaalbaar dreigt te worden, besloot de gemeenteraad in juli om tot 2024 voor 5,9 miljoen euro op de jeugdzorg en jeugdhulp te bezuinigen.

JGT wordt per juli opgeheven
Deze bezuiniging heeft grote gevolgen voor de huidige Coöperatie Jeugd- en Gezinsteam, waarin acht zorgaanbieders samenwerken. Hoewel de aanbieders hun werk kunnen blijven voortzetten, wordt de organisatie anders. Het Jeugd- en Gezinsteam wordt op 1 juli opgeheven. In plaats hiervan zet de gemeente de nieuwe BV Jeugdzorg op. Deze BV krijgt volgend jaar drie miljoen euro budget, maar dat wordt in 2024 teruggebracht naar twee miljoen euro. Het JGT krijgt momenteel nog 5,3 miljoen euro van de gemeente.

In zijn brief aan de gemeenteraad uit Maurice Damen van de Coöperatie JGT zijn zorgen over het trage tempo waarmee de gemeente werkt aan de BV Jeugdzorg. Pas begin deze maand is afgesproken dat het JGT zijn werk in elk geval tot juli kan voortzetten. Volgens de gemeente zorgde Triade Vitree voor vertraging, maar Damen wijt die aan de gemeente.

Fors personeelsverloop en stijgend ziekteverzuim
Omdat onduidelijk is hoe de BV Jeugdzorg wordt georganiseerd en welke functies behouden blijven of verdwijnen, is er volgens Damen sprake van een fors verloop en stijgend ziekteverzuim onder het personeel. Al bijna 20 fte ofwel een derde van het personeel heeft het JGT verlaten. Het personeel profiteert daarbij van de gunstige arbeidsmarkt, waar grote vraag is naar gespecialiseerd en ervaren personeel in de jeugdzorg.

Door het vertrek van medewerkers komt de hulp aan gezinnen in de knel, schrijft Damen. Gezinnen krijgen keer op keer een nieuw contactpersoon en dossiers moeten worden overgedragen. Vooral personeel dat ervaring heeft in omgaan met crisissituaties wordt gemist.

Op zich is de leegloop onder zorgpersoneel opvallend, omdat hun werk onder de nieuwe BV Jeugdzorg nauwelijks zal veranderen, laat Maurice Damen maandag weten. De grootste veranderingen ontstaan in de organisatie van het werk, waarin de gemeente een grotere rol krijgt. Al is het volgens Damen niet zo dat straks ambtenaren bepalen of een kind wel of niet wordt geholpen.

Gemeente belooft begin november duidelijkheid
Damen zegt verder dat het JGT vrijdag de brief aan de raad heeft gestuurd, maar dat er afgelopen donderdag nog een constructief en positief gesprek met de gemeente heeft plaatsgevonden. Dat heeft een deel van de zorgen weggenomen. Wethouder Madelon van Noort heeft volgens Damen toegezegd dat de gemeente begin november duidelijkheid geeft over de BV Jeugdzorg.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel