'Stadslandbouw Oosterwold moet en kan beter'

ALMERE • Di 27 oktober 2020 | 6:47 • Dinsdag 27 oktober 2020 | 6:47

De helft van de grond in nieuwbouwwijk Oosterwold in Almere moet gebruikt worden voor stadslandbouw, maar dat doet zo'n 20 procent van de bewoners niet volgens de gemeente. Ook onderzoekers van de Wageningen Universiteit en de Aeres Hogeschool constateren dat bewoners dat nog niet altijd doen. Zij hebben het over 15 procent. Dat blijkt uit een enquête die onder de bewoners is gehouden. Volgens de gemeente en de onderzoekers kan en moet het beter.

Oosterwold is een bijzondere wijk, waar bewoners naast de bouw van hun huis ook verantwoordelijk zijn voor het aanleggen van wegen, vuilwaterafvoer en de inrichting van de grond volgens bepaalde regels. Uit onderzoek blijkt dat bijna een derde van de bewoners de regels niet opvolgt. Ook wat betreft stadslandbouw worden ze niet altijd nageleefd.

Bomen en kippen tellen
De regel dat 50 procent van de grond gebruikt moet worden voor stadslandbouw is duidelijk. Alleen zijn er niet genoeg kaders die aangeven wat je daar dan van kunt verwachten. Als je kiest voor fruitbomen, hoeveel zouden er dan moeten staan? Worden het kippen of schapen, hoeveel moeten er dan rondlopen? De gemeente wil samen met de bewoners de komende tijd komen tot concrete richtlijnen, waarna boa's, buitengewoon opsporingsambtenaren, kunnen controleren.

Enquête bewoners
Ook onderzoekers van de Wageningen Universiteit en de Aeres Hogeschool houden zich bezig met het vraagstuk stadslandbouw. Onlangs vroegen ze aan de bewoners middels een enquête hoe zij zelf vinden dat het gaat en hoe het verder moet.

Daaruit kwam naar voren dat veel bewoners het idee van stadslandbouw wel omarmen, maar niet altijd weten hoe ze het aan moeten pakken. Volgens Jan-Eelco Jansma van de Wageningen Universiteit (WUR) is er meer hulp en samenwerking nodig om het unieke experiment te laten slagen. Het idee is om de stad en landbouw met elkaar te verbinden. "Normaal gesproken wordt landbouwgrond opgeofferd voor een woonwijk. Hier proberen we het te combineren. Dat is niet altijd makkelijk want landbouw is een vak apart, maar het is zeker wel mogelijk", aldus Jansma.

Vooral groente en fruit
Uit de enquête blijkt dat 45 procent van de Oosterwolders al langere tijd actief met stadslandbouw bezig is en 40 procent geeft aan ermee aan de slag te gaan. Bij stadslandbouw kun je denken aan een wijngaard, maar ook het houden van schapen. Het kan heel divers zijn, maar uit de enquête blijkt dat veel mensen hetzelfde doen. Er wordt het vaakst klein fruit, fruitbomen, kruiden en groenten verbouwd. Om de stadslandbouw naar een hoger niveau te tillen, is meer samenwerking nodig om meer variatie te creëren. Daarnaast is een platform nodig om het weggeven of verkopen van producten te regelen.

Eigen consumptie
Wat de bewoners met de producten doen, mogen zij in principe zelf weten. Tot nu toe is het meeste voor eigen consumptie. Maar in de toekomst zullen daarvoor te veel producten zijn. Waar die producten naartoe moeten en hoe dat geregeld moet worden, dat is nu de volgende stap waar bewoners en onderzoekers over gaan nadenken. Het uiteindelijke doel is wel dat Oosterwold 10 procent van de voedselbehoefte van Almere produceert. Dat is nu zeker nog niet het geval. Jansma van de WUR denkt wel dat dit realistisch is. "Over tien jaar hoop ik dat het gelukt is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel