Advies aan burgemeester: kom met feiten over band politicus met criminelen

URK • Di 27 oktober 2020 | 12:46 • Dinsdag 27 oktober 2020 | 12:46

Het is essentieel dat burgemeester Cees van den Bos van Urk zo snel mogelijk met feiten komt over banden van een politicus met een criminele organisatie. Dat zegt bestuurskundige John Bijl. De Belgische auteur Matthias Declercq schrijft in zijn boek 'De Ontdekking van Urk' over een prominent politiek figuur die binnen de gemeente zaken zou regelen voor criminelen. Het is onduidelijk om wie het gaat en daarmee zijn volgens hem alle politieke figuren op Urk verdacht.

Bijl: "Als je nu niet met feiten komt gaan mensen roddelen en komt er nog meer onduidelijkheid. Ik denk dat het heel belangrijk is om duidelijk te maken wat er met dit 'politieke figuur' gebeurd is. Is het OM een onderzoek gestart en loopt dat nog? En zo niet, hoe is deze gevoelige situatie dan opgelost?"

Het rapport waar door de schrijver Matthias Declercq uit geciteerd wordt komt uit 2019 en gaat over ondermijnende criminaliteit. Een samenvatting van dit rapport, opgesteld door het Regionale Informatie en Expertise Centrum (RIEC), is vorig jaar april openbaar gemaakt. Naast deze openbare samenvatting is er dus ook een vertrouwelijk rapport met veel gedetailleerde achtergrondinformatie. Dat zou alleen door de burgemeester, gemeentesecretaris en enkele hoge ambtenaren kunnen worden ingezien.

Bijl vindt het gek dat de gemeenteraad geen toegang heeft tot het gehele rapport. "De burgemeester moet toezien op de integriteit van de gemeenteraad, maar de gemeenteraad moet dat ook weer kunnen controleren. Hoezo heeft het hoogste orgaan geen toegang tot die informatie?" Voor alle kiezers op Urk roept Bijl ook op tot openheid: "Kiezers hebben het recht om te weten welk vlees er in de politieke kuip zit."

Later op dinsdag geeft burgemeester Cees van den Bos een interview aan Omroep Flevoland over het interne onderzoek naar het lekken van de gevoelige informatie uit het onderzoeksrapport.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel