Ontruiming pand De Polder Pannenkoek mag van rechter, maar eerst volgt nog gesprek

LELYSTAD • Di 27 oktober 2020 | 21:33 • Dinsdag 27 oktober 2020 | 21:33

Verhuurder Kolibrie Vastgoed mag van de rechter het pand van De Polder Pannenkoek aan de Agorahof in Lelystad binnen veertien dagen ontruimen. De kans dat dat ook echt gebeurt, is echter klein. De verhuurder wil namelijk graag met de eigenaren om tafel om de achterstallige huur alsnog betaald te krijgen.

Kolibrie sleepte huurder De Polder Pannenkoek van Michel van Oostrum en Rob van der Kleij twee weken terug voor de kortgedingrechter in Lelystad. De reden? Sinds vorig jaar zijn er betaalproblemen en wordt er slechts af en toe wat geld overgemaakt. Daardoor is de achterstand nu opgelopen tot ruim 15.000 euro.

De advocaat van Kolibrie gaf ter zitting al aan dat de verhuurder niet zit te wachten op een ontruiming. ‘Door corona zijn het gekke tijden, we willen het graag samen oplossen’, zei hij. Maar er moet nu wel wat gebeuren, omdat de huurachterstand te ver is opgelopen. Van Oostrum vertelde de rechter dat de achterstand voor de coronacrisis 2000 euro was. Dat zou zijn gekomen door een miscommunicatie met zijn compagnon. Door de horecasluiting en maatregelen om het coronavirus de kop in te drukken, werden de problemen veel groter.

Belofte
De Polder Pannenkoek heeft inmiddels een bijdrage toegekend gekregen als ondersteuning in de vaste lasten, zei Van Oostrum. Zodra die binnen is, maakt hij het over naar Kolibrie, zo beloofde hij.

Volgens de rechter ontheft ‘betalingsonmacht’ de ondernemers niet van hun betalingsplicht. De achterstallige huur van ruim 15.000 euro moet dan ook betaald worden. Net als een contractuele boete, incassokosten en bijna 2.000 euro aan proceskosten.

In gesprek
Omdat de huurachterstand meer dan drie maanden bedraagt, mag Kolibrie overgaan tot ontruiming. Maar, zegt de rechter in haar vonnis, Kolibrie heeft aangegeven eerst in gesprek te willen met de huurder om tot een betalingsregeling te komen. Dus zal De Polder Pannenkoek voorlopig waarschijnlijk nog mogen blijven zitten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel