Rhinovirus treft Maverick Stables, één paard dood

LELYSTAD • Do 29 oktober 2020 | 20:27 • Donderdag 29 oktober 2020 | 20:27

Het voor paarden zeer besmettelijke rhinovirus is vastgesteld bij pensionstal Maverick Stables in Lelystad. Eén paard is ingeslapen, drie zijn ziek en twee paarden worden in de gaten gehouden. Door de uitbraak van het virus moet het pension tijdelijk op slot, totdat de ziekte verdwenen is.

Eén van de paarden vertoonde dinsdagavond een verstoring van het zenuwstelsel, is te lezen op de Facebookpagina. Het dier was stijf en het probleem leek in de hals te zitten. Een dag later lag een ander paard met de benen omhoog. Dat dier was slap en in shock. Vervolgens had ook een derde paard problemen met het zenuwstelsel.

De ingeschakelde dierenarts stelde het virus na afgenomen monsters vast. Maverick Stables belegde, samen met de dierenarts, woensdagavond een bijeenkomst voor de klanten. De zieke paarden zijn in speciale stroboxen geplaatst, in de binnenbak staan nu noodboxen voor dieren met koorts. Geen van de paarden heeft koorts op dit moment overigens.

Hoe het virus bij Maverick Stables is binnengekomen, is nog onduidelijk. Men was donderdagavond niet bereid om een toelichting te geven. "Onze prioriteit ligt nu bij de paarden", gaf één van de eigenaressen in een telefonische reactie aan. Maverick Stables is de tweede die in Lelystad in één jaar tijd door het rhinovirus is getroffen. De ziekte dook vorig jaar oktober op bij Manege Lelystad. Die uitbraak duurde drie maanden, vijf paarden gingen aan het virus dood.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel