PvdA: Verbod op vuurwerk om zorg te ontlasten

NOORDOOSTPOLDER • Vr 30 oktober 2020 | 16:06 • Vrijdag 30 oktober 2020 | 16:06

De Partij van de Arbeid in Noordoostpolder vindt dat er dit jaar in de gemeente een volledig vuurwerkverbod moet komen. Volgens fractievoorzitter Rien van der Velde is het momenteel onverantwoord om de zorg in de regio, die onder druk staat vanwege de coronacrisis, met vuurwerkslachtoffers nog verder te belasten.

Volgens Van der Velde hebben de PvdA, de VVD en GroenLinks hebben het afgelopen jaar vragen gesteld aan burgemeester Jan Westmaas over het vuurwerkbeleid in 2020 en latere jaren. Het antwoord op die vragen zou later dit jaar komen.

De PvdA vindt dat de huidige druk op de zorg en de veiligheidsregio op zeer korte termijn vraagt om een antwoord van de burgemeester. Van der Velde vindt dat Westmaas daarbij ook de opvattingen van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen en van de Nederlandse boa-bond serieus genomen moeten worden. Deze organisaties pleitten al eerder voor een vuurwerkverbod.

Van der Velde vindt dat burgemeester Westmaas ook bij omliggende gemeenten op een vuurwerkverbod moet aandringen. De PvdA-fractievoorzitter zegt te begrijpen dat de vuurwerkbranche bewaar zal maken, maar hij wijst op de offers die de horeca-, cultuur- en de evenementenbranche in de regio al brengen. Het mag volgens hem niet zo zijn dat de vuurwerkbranche haar ogen sluit en de verantwoordelijkheid niet neemt.

Van der Velde hoopt dat ook inwoners zich aan een vuurwerkverbod zullen houden, mocht dit in Noordoostpolder van kracht worden.

Tot nog toe hebben elders in het land zes gemeenten een totaalverbod voor vuurwerk ingesteld.

De vuurwerkbranche liet eerder deze week weten dat consumenten dit jaar juist een grote behoefte lijken te hebben om vuurwerk af te steken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel