Verplaatsing oorlogsmonument onzeker

EMMELOORD • Za 31 oktober 2020 | 15:49 • Zaterdag 31 oktober 2020 | 15:49

Het oorlogsmonument in Emmeloord wordt vermoedelijk toch niet verplaatst naar het centrum. Dat blijkt uit een nota aan de gemeenteraad. Het college zegt te verwachten dat de ontwerper van het monument tegen zo'n verplaatsing in bezwaar zal gaan. Ook omwonenden hebben aangegeven dat zij zich zullen verzetten. Daarom raadt het college de verplaatsing af.

Een meerderheid van de gemeenteraad stemde deze zomer voor het verplaatsen van het monument naar de Koningin Julianastraat. De huidige plek achter het voormalig zorgcentrum De Golfslag was het monument onwaardig, stelde een meerderheid van de raad.

Volgens het college zal de verplaatsing leiden tot een rechtszaak tussen de ontwerper en de gemeente. De maker van het werk mag namelijk bezwaar maken tegen bijvoorbeeld een aantasting van het werk. Uit jurisprudentie zou blijken dat de rechter in zulke gevallen meestal de eigenaar van een kunstwerk in het gelijk stelt. Het college verwacht dat ook de gemeente Noordoostpolder bij een eventuele rechtsgang aan het kortste eind trekt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel