Ondernemers houden de moed erin: "hopelijk gaat het over twee weken beter"

FLEVOLAND • Wo 4 november 2020 | 10:40 • Woensdag 4 november 2020 | 10:40

Flevolandse ondernemers worden hard getroffen door de nieuwe corona-maatregelen van het kabinet. Bibliotheken, zwembaden, theaters en andere publiek toegankelijke locaties gaan de komende twee weken dicht. Toch tonen ondernemers zich strijdbaar over de maatregelen die woensdagavond om 22.00 uur ingaan.

De maatregelen zijn dinsdagavond door premier Rutte bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Pieter van der Horst van Sauna Thermen La Mer in Almere zag dit jaar 50 procent van zijn omzet verdampen. "Een keer sluiten is te doen. Drieëneenhalve maand dicht is natuurlijk niet normaal. En nu weer twee weken dicht met je sauna, terwijl je met je horeca ook al dicht bent. Normaal gesproken is dat desastreus."

Opnieuw coronasteun
Het bedrijf heeft zestig mensen aan personeel. Van der Horst hoopt dat de maatregelen over twee weken worden versoepeld. Om het hoofd boven water te houden, heeft de sauna twee keer gebruik gemaakt van coronasteun. De uitbater verwacht dat de sauna uiteindelijk gewoon door kan gaan. "Doordat we kansen zien, denk ik dat we het wel kunnen overleven."

Ook sporten is de komende twee weken maar beperkt mogelijk. Groepslessen zijn verboden. En volwassenen mogen alleen individueel of maximaal met twee personen sporten.

Sportschool wel open
Daisy Donker-Jonker van Sportschool D-PT Emmeloord moet opnieuw aanpassingen doen, maar is blij dat de sportschool in elk geval open kan blijven. "We mogen in ieder geval wat doen. Het is voor ons alleen even schakelen weer."

Het aanbod wordt daarom anders ingevuld: "Voor mensen die het eng vinden in groepen te sporten, is het mogelijk om personal training te krijgen. Voor groepen gaan we het nog even bekijken. Je mag wel individueel sporten, maar niet met instructeur. Omdat we hele grote zalen hebben, zien we daar wel perspectief."

Geen wintersport, wel skiën
Het kabinet geeft verder een dringend advies om tot half januari niet af te reizen naar het buitenland. Minke Jorritsma van Ski-Mere in Almere baalt ervan dat de wintersport niet kan doorgaan. "Ik wil een ander woord gebruiken, maar dat doe ik niet. Heel vervelend, je merkte toch dat mensen een beetje hoop hadden omdat de cijfers iets beter gingen. De laatste weken merk ik dat de hausse die normaal gesproken komt voor de kerstvakantie, niet komt."

Veel mensen gaan vlak voor hun skivakantie oefenen bij Ski-Mere. Jorritsma hoopt nu dat de mensen die thuisblijven, juist in de vakantie bij haar komen skiën. "We gaan meer cursussen aanbieden juist in de vakantieperiode, hoop ik dat dat dan weer een hele drukke periode gaat worden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel