Stroomstoring werd veroorzaakt door koperdieven

LELYSTAD • Do 19 november 2020 | 16:37 • Donderdag 19 november 2020 | 16:37

De stroomstoring die dinsdagavond een groot deel van Lelystad enkele uren platlegde, is veroorzaakt door koperdieven. Een 21-jarige Lelystedeling die dinsdag na het ontstaan van de stroomstoring werd opgepakt, is inmiddels weer op vrije voeten. Volgens het Openbaar Ministerie moet hij zich in januari verantwoorden voor de rechter. De man wordt verdacht van het vernielen van en een poging tot diefstal uit een transformatorhuis.

De Lelystedeling werd opgepakt op het terrein van het oude gebouw van Getronics in de wijk Botter. Daar lag ook een 27-jarige man met ernstige brandwonden. Het slachtoffer zou onder stroom hebben gestaan. Hij is naar het brandwondencentrum in Beverwijk gebracht. Volgens de politie was de man niet aanspreekbaar. Het is niet bekend hoe het nu met het slachtoffer gaat.

Volgens netbeheerder Liander veroorzaakten indringers dinsdagavond kortsluiting in een zogenoemd middenspanningsstation. Door de kortsluiting zijn volgens Liander dinsdagavond automatische beveiligingen in werking getreden in het netwerk. Een middenspanningsring waar ruim 3000 klanten op aangesloten waren, viel daardoor tijdelijk uit. Om het probleem op te lossen moesten er in enkele transformatorhuisjes op andere plaatsen in de stad handmatig zaken worden omgeschakeld, zodat het getroffen huisje uit die ring werd gehaald. Daardoor duurde het volgens Liander dinsdag zo'n twee uur voor de stroomvoorziening overal hersteld was.

Liander heeft inmiddels de schade aan het transformatorhuis opgenomen, omdat dit mogelijk opnieuw nodig is als het Getronics-pand weer in gebruik wordt genomen. Volgens Liander lijkt de schade mee te vallen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel