Toch geen bariumverontreiniging bij stortplaats aan Zeeasterweg

LELYSTAD • Wo 25 november 2020 | 15:47 • Woensdag 25 november 2020 | 15:47

Het grondwater in de omgeving van de vuilstort aan de Zeeasterweg in Lelystad is bij nader inzien toch niet verontreinigd met het zware metaal barium. Dat concludeert de provincie Flevoland op basis van nieuwe onderzoeksresultaten. De beheerder van de vuilstort, Afvalzorg, hoeft daarom geen onderzoek meer naar het zware metaal te doen. Het terrein hoeft ook niet gesaneerd te worden.

Vijf maanden geleden wilde de provincie dat nog afdwingen, maar op basis van nieuwe gegevens van Waterschap Zuiderzeeland beoordeelt het college van Gedeputeerde Staten de situatie nu heel anders. Volgens gedeputeerde Cora Smelik blijkt uit die informatie dat er van nature hoge gehaltes barium rond de stortplaats voorkomen. Van verontreiniging van het grondwater door de vuilstort is dus geen sprake, zo concludeert Smelik.

Er wordt al jarenlang over vervuiling rond de vuilstort gepraat. In 2017 werd er in een onderzoek al over matig tot sterk verhoogde concentraties barium gesproken. In rapporten van 2019 en 2020 werd er opnieuw matige tot sterke vervuiling vastgesteld. De provincie en beheerder Afvalzorg waren het lange tijd niet eens over de beoordeling van de onderzoeksresultaten. Afvalzorg laat vandaag weten blij te zijn met de nieuwe beoordeling van barium rond de stortplaats.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel