'Afscheiding FvD-Statenleden kan in hun voordeel werken'

FLEVOLAND • Vr 27 november 2020 | 13:27 • Vrijdag 27 november 2020 | 13:27

Het kan in het voordeel werken van de vijf Statenleden van Forum voor Democratie, dat ze zich hebben afgekeerd van de partij. Dat verwacht bestuursdeskundige John Bijl van het Periklesinstituut. Donderdagavond liet fractievoorzitter Gert-Jan Ransijn weten dat vijf van de zes leden van Forum voor Democratie in Provinciale Staten uit de partij stappen. Ze gaan samen als een nieuwe fractie verder.

De crisis die in Forum voor Democratie rondom oprichter Thierry Baudet ontstaan is, breidt zich steeds verder uit. Ook in Flevoland wordt dat zichtbaar. Volgens Bijl is het een unieke situatie dat zo veel Statenleden tegelijkertijd een partij verlaten.

In Flevoland opereerde de Statenfractie van FvD al op enige afstand van het partijbestuur in Den Haag. "De provinciale fractie was al vrij zelfstandig en er was weinig bemoeienis van de partijtop", zegt Bijl. "Ze zullen het electoraal best gaan merken dat de sticker van FvD niet meer wordt gedragen, maar aan de andere kant zijn ze wel verlost van een voorman die problemen opleverde."

Grote winnaar Statenverkiezing
Forum voor Democratie deed vorig jaar voor het eerst mee met de Provinciale Statenverkiezingen en won toen acht zetels. Dat terwijl de Flevolandse afdeling vooraf niet in de media wilde praten over zijn plannen. Ook andere partijen wisten toen niet wat voor vlees ze in de kuip hadden. Het vormen van een college met Forum voor Democratie lukte niet.

Baudet slecht voor imago
De bestuurskundige verwacht dat de samenwerking tussen de ex-FvD Statenleden en andere fracties beter zal worden, door het vertrek uit de partij van Thierry Baudet. "Een van de redenen waarom het in Flevoland niet lukte om na de verkiezingswinst een college met Forum voor Democratie te vormen, was omdat andere partijen zich niet wilden afficheren met een partijleider die onder meer sprak over 'dominant blank houden van Europa'. Dat deed het imago van de provinciale fractie geen goed", aldus Bijl. "Dat imago, dat racistische randje, zijn ze nu kwijt en dat maakt het voor andere fracties in de provincie alleen maar makkelijker om een keer over de drempel van de fractiekamer van Ransijn te stappen."

Nieuwe partij?
Fractievoorzitter Gert-Jan Ransijn zei donderdagavond dat er nog geen naam voor deze nieuwe fractie is bedacht. Ook is nog niet duidelijk of de vijf opgestapte Statenleden mogelijk met andere politici die zich ook hebben afgekeerd van FvD een nieuwe partij oprichten. Bestuursdeskundige Bijl denkt dat het niet verstandig is om een provinciale nieuwe partij op te richten. Een landelijke, nieuwe rechtse politieke partij heeft wel potentieel. "Er is een gat op rechts en er zijn veel kiezers die zouden stemmen op een 'fatsoenlijke rechtse' partij. Dus daar ligt mogelijk een kans voor de oudgedienden van FvD die nu massaal zijn opgestapt en zich hebben afgekeerd van de uitspraken en acties van Thierry Baudet", besluit Bijl.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel