ME maakt met charges einde aan vuurwerkrelletjes op Urk

URK • Za 28 november 2020 | 22:35 • Zaterdag 28 november 2020 | 22:35

Bij charges van de Mobiele Eenheid (ME) op Urk zijn zaterdagavond tien personen aangehouden. Dat meldt de politie. Aanleiding was het afsteken van illegaal zwaar vuurwerk rond het Wilhelminapark en straat De Akkers.

Burgemeester Cees van den Bos liet aan het eind van de avond via Twitter weten dat de straten na de acties van de ME weer veilig zijn. Zondag overlegt de gemeente met de politie en het Openbaar Ministerie. Pas maandag komt er een gezamenlijk persbericht, laat een woordvoerder weten. Het is onduidelijk of de aangehouden personen nog in de cel zitten en waar ze van worden verdacht.

De politie was zaterdagavond met veel voertuigen aanwezig. De ME reed met busjes rond. Zodra de politie en ME zich lieten zien, stopte het vuurwerk. Als zij doorreden, begon het knallen weer. Rond het Wilhelminapark was het relatief druk. Er reden veel auto's en op straat liepen veel mensen.

Op de rotonde van De Akkers met de Lange Dam werd brand gesticht. Ook werden de busjes van de ME met flessen en stenen bekogeld.

Rond 23:45 uur riep de politie iedereen op weg te gaan. Wie dat niet deed, zou worden aangehouden. Veel mensen gaven gehoor aan de oproep. Toch moest de ME, uitgerust met schilden en wapenstokken, charges uitvoeren. De Akkers werd leeggeveegd.

Tekst gaat verder onder de tweets
Vorige week zaterdag waren er rellen op Urk toen een groep jongeren zwaar vuurwerk afstak. Dat werd naar de politie en brandweer gegooid. Er werden verschillende branden gesticht. Burgemeester Cees van den Bos besloot daarop dit weekeinde Urk aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Dat geeft de politie de mogelijkheid om preventief te fouilleren. Dat werd zaterdagavond dan ook gedaan. Verder werden er camera's geplaatst.

Foto: ANP

Van den Bos noemde het onacceptabel dat jongeren vuurwerk gooiden naar de hulpverleners. De burgemeester nodigt jongeren uit om met hem in gesprek te gaan. "Mijn deur staat open. Kom praten als je zaken anders wilt. Concrete suggesties zijn welkom."

Foto: ANP

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel