OM eist 30 jaar cel voor moord door eigenaar cocaïnelab Lelystad

LELYSTAD • Do 3 december 2020 | 12:28 • Donderdag 3 december 2020 | 12:28

Gestolen cocaïne uit een lab in Lelystad is het achterliggende verhaal van een schietpartij, waarbij de onschuldige Raymildo Landveld is doodgeschoten. Dat stelde het OM donderdag in de strafzaak tegen een 51-jarige verdachte. Het OM eiste 30 jaar gevangenisstraf wegens moord, poging tot moord en poging tot doodslag bij de schietpartij 2,5 jaar geleden in Amsterdam. Ook achtte het OM internationale drugshandel, wapenbezit en productie van harddrugs in Lelystad bewezen.

Het slachtoffer vond een Mercedesbus op een parkeerplaats. De 19-jarige Landveld wist volgens het OM niet dat de bus was gestolen bij een cokedeal. De familie van de verdachte was dagenlang op zoek naar de Mercedes toen ze hem opeens zagen rijden. De schutter riep 'vuile dief' voordat hij schoot. Hij schoot ook nog op twee andere auto's, waarbij twee gewonden vielen.

In de bus werd in een geheime ruimte anderhalve kilo cocaine gevonden. Die zat in een verborgen ruimte waar 600 kilo in kon. Direct na de aanhouding van de verdachte werden in de Nikkelstraat in Lelystad twee containers doorzocht die de 51-jarige man huurde. In de ene container werd onder meer een pistool gevonden. In de andere zat een coke-fabriek, waar cocaïne kon worden 'gewassen'. Dat houdt in dat de 'opgeloste' drug wordt teruggewonnen uit producten waarin die is verstopt, zoals kleding of satésaus.

"Weer leidt internationale drugshandel tot geweld waarbij doden vallen", stelde het OM. En in dit geval gaat het ook nog om toevallige slachtoffers. De verdachte ontkent en zwijgt. Vanmiddag komt de verdediging aan het woord. De uitspraak is op 25 januari.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel