Minister: fout in oude berekening stikstofuitstoot Lelystad Airport

LELYSTAD • Do 3 december 2020 | 17:35 • Donderdag 3 december 2020 | 17:35

Bij de berekening van de uitstoot van stikstof door de uitbreiding van Lelystad Airport zijn in 2014 fouten gemaakt. Toch is die fout nu niet meer van belang, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer.

Het gaat om berekeningen van de uitstoot van het wegverkeer rondom de luchthaven. In het rekenmodel dat de zogeheten depositie van stikstof op de omgeving aangeeft, zijn verkeerde aannames gebruikt. Ook is stikstofdioxide (NO2) gebruikt in plaats van stikstofoxide (NOx). Hierdoor kwam de maximale uitstoot van het verkeer uit op 0,05 mol per hectare per jaar in plaats van 0,2 mol.

De minister schrijft dat de fout is ontdekt, nadat de pers onlangs vragen over het onderwerp had gesteld. Toen zijn de invoergegevens opnieuw bekeken. Nu blijkt dat hiervan ook een memo is opgemaakt, hoewel de minister eerder zei dat niet was opgeschreven hoe destijds over de berekening door onderzoekers is gesproken.

Van Nieuwenhuizen benadrukt dat de foute berekening geen gevolgen heeft voor de aanstaande besluitvorming over Lelystad Airport. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij is bezig met een nieuwe 'passende beoordeling' van de stikstof door de luchthaven en het wegverkeer. Hiervoor worden de meest actuele rekenmodellen gebruikt.

Kamer wilde berekening zien
GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger vroeg de minister vorige week in een debat om de gegevens uit 2014 aan de Kamer te verstrekken. Dat heeft zij nu gedaan. Donderdag heeft de ChristenUnie een nieuwe reeks vragen over de stikstofuitstoot gesteld. Op 16 december praat de Kamer over de stikstofproblematiek van de luchtvaart.

In maart oordeelden de Commissie voor de mer en het RIVM dat er in 2018 verkeerde en onvolledige gegevens zijn gebruikt bij de stikstofberekening. De uitstoot is daadwerkelijk groter. De instanties deden onderzoek in opdracht van de minister, nadat de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) en ingenieur Leon Adegeest de fouten aan het licht hadden gebracht.

SATL heeft deze zomer aangifte tegen ambtenaren van het ministerie gedaan op verdenking van gesjoemel met cijfers en plegen van een misdrijf. Het Functioneel Parket in Amsterdam is nog steeds bezig om de aangifte te beoordelen en kan daar waarschijnlijk pas eind januari meer over zeggen, aldus een woordvoerder tegen Omroep Flevoland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel