Stadsbestuur trekt eigen voorstel afvalinzameling terug

ALMERE • Vr 4 december 2020 | 0:03 • Vrijdag 4 december 2020 | 0:03

Het college van burgemeester en wethouder in Almere trekt het eigen Diftar-voorstel voor afvalinzameling terug en komt over enkele maanden met een nieuw voorstel. Dat bleek donderdagavond tijdens een bespreking in het stadhuis over de keuze voor een nieuw afvalinzamelingssysteem

Het college van B en W had een voorkeur om per 1 januari 2023 over te stappen op het Diftar-systeem. Daarbij moeten huishoudens gft-, papier-, plastic- en restafval scheiden. Voor het aanbieden van restafval moet extra betaald worden. Het college hoopt zo het beter scheiden van afval te stimuleren.

Gemeenteraad voelt niets voor Diftar-systeem
Tijdens diverse discussies over dit onderwerp bleek dat een overgrote meerderheid in de gemeenteraad niets voelt voor het Diftar-systeem. In plaats daarvan zijn verschillende fracties enthousiast over het zogenoemde PMD-plus systeem. Hierbij hoeven Almeerders niet al het afval vooraf te scheiden. Het restafval mag dan in de bak van plastic, metaal en drankverpakkingen. Nadat het is opgehaald, wordt het door machines van elkaar gescheiden. Dit systeem loopt al als pilot in de Sieradenbuurt en de Filmwijk. Bewoners zijn daar heel enthousiast over.

Kosten PMD-plus nog een vraag
Ondanks enthousiasme hebben verschillende politieke partijen veel vragen over het PMD-plus systeem, zoals de vraag wat het gaat kosten. Dat wordt de komende maanden onderzocht. Verwacht wordt dat het college in april 2021 met een herzien voorstel naar de gemeenteraad terugkomt. Volgens wethouder Jan Hoek moet de gemeente zo snel mogelijk een definitief besluit nemen. Dat komt onder meer omdat afvalwagens aan vervanging toe zijn. Welke materialen de gemeente straks moet aanschaffen, is ook afhankelijk van het inzamelingssysteem dat de gemeenteraad gaat kiezen.

In de begroting die onlangs is gepresenteerd, heeft de gemeente al een bedrag van 7 miljoen euro gereserveerd voor een nieuw afvalsysteem. Of dat voldoende is, is niet duidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel