'Geen kerk maar sporthal toevoegen aan MFA in Lelystadse wijk Botter'

LELYSTAD • Di 8 december 2020 | 23:31 • Dinsdag 8 december 2020 | 23:31

Een nieuw multifunctioneel centrum in de Lelystadse wijk Botter moet geen ruimte bieden aan een kerk, maar wel aan een sporthal. Dat vinden de partijen Mooi Lelystad en de PVV.

Ze komen met een voorstel waarin het stadsbestuur wordt opgedragen in plaats van een kleine gymzaal een grotere sportfaciliteit te realiseren. "Het verschil tussen een gymzaal en een sporthal is voor ons dat in een sporthal ook teamsporten kunnen plaatsvinden. Dat kan niet in een gymzaal", zei Bart Schopman van Mooi Lelystad dinsdagavond.

Raadsvergadering
De raad sprak in een digitale sessie nogmaals over het collegevoorstel om in de wijk Botter eind 2022 een nieuw gebouw neer te zetten. Hoofdgebruikers worden christelijke basisschool De Schakel en GO! Kinderopvang. Ook een consultatiebureau en Welzijn Lelystad kunnen er wellicht een ruimte krijgen. Zo ontstaat er een multifunctionele accommodatie (MFA).

Er ligt ook een plan op tafel waarin gereformeerde kerk Het Anker eveneens een plek in het gebouw krijgt. In het complex kan de kerkzaal doordeweeks dan voor andere activiteiten worden gebruikt. Het Anker is nu nog gevestigd in Het Karveel.

Plannen bijgesteld
Het Anker zegt graag mee te willen doen aan de plannen omdat verschillende maatschappelijke organisaties dan samen een voorziening opzetten waarvan alle inwoners in de omliggende wijk kunnen profiteren. Dat is volgens de kerk precies wat eerder de gemeente en gemeenteraad hebben gewenst. Nadat deze zomer een nieuw college van burgemeester en wethouders aantrad lijkt voor de kerk echter geen plek meer te zijn in het nieuwe gebouw.

Wethouder Madelon van Noort zegt financiële en juridische risico's te zien aan een variant waarin de kerk is betrokken. Ook komt de neutrale rol van de gemeente in gevaar als de kerk in een gemeentelijk project meedoet. Het college heeft dat plan daarom in augustus stilgelegd.
Diverse fracties, waaronder ChristenUnie, CDA, GroenLinks, D66 en de PvdA, vinden dat het college een 'draai' heeft gemaakt. Volgens hen legt de wethouder niet overtuigend uit waarom het plan met de kerk niet kan, hoewel hier al anderhalf jaar over is gesproken en er richting Het Anker verwachtingen zijn gewekt. Bij de CU is het beeld ontstaan dat de wethouder om persoonlijke redenen tegen deelname van de kerk is. Van Noort bestrijdt dat en zegt dat de gesprekken met de kerk altijd een verkennend karakter hebben gehad.

'Tekort aan sporthallen'
Volgens Bart Schopman van Mooi Lelystad is er 'een nijpend tekort' aan goede sporthallen waar teams hun sport kunnen beoefenen. Het nieuwe gebouw in De Botter biedt volgens hem een uitgelezen kans om daar iets aan te doen. Het college moet ambitie tonen en niet voor een simpele gymzaal kiezen, zo is zijn boodschap. "Niet meer gaan voor een zesje, maar laten we kijken hoe we hier een acht van kunnen maken."

Hoeveel een variant met sporthal in plaats van gymzaal kost, is niet bekend. Van geen van de drie voorstellen aan de raad zijn de kosten bekend, omdat die nog niet zijn doorgerekend. Dat gebeurt in een later stadium. Veel fracties hebben moeite om 'ja' te zeggen tegen een plan waarvan ze de kosten niet kennen.
Voor nieuwbouw van De Schakel heeft de gemeente 4,2 miljoen euro gereserveerd. Het Anker zou volgens berichten een miljoen euro bijdragen in een gezamenlijke MFA. De VVD stelt dat dit veel te weinig is om een kerkgebouw neer te kunnen zetten.

Voorstel lijkt meerderheid te hebben
Het voorstel van Mooi Lelystad en PVV lijkt op een meerderheid te kunnen rekenen, al hebben de partijen zich dinsdagavond nog niet echt uitgesproken. De financiering en noodzaak van een sporthal in de Botter is voor sommige fracties wel een punt.

D66 doet een voorstel om eerst goed uit te zoeken wat de kosten van de verschillende varianten met en zonder kerk zijn. Ook kan de extra tijd worden benut om preciezer na te gaan wat juridische bezwaren tegen deelname van Het Anker zijn.

De ChristenUnie gaat voor een MFA met kerk en kan rekenen op steun van het CDA, GroenLinks en PvdA. De partijen twijfelen niet aan de toezegging van de kerk dat die zich langdurig aan de MFA wil binden en zo een actieve rol in de gemeenschap wil spelen.
Opvallend afwezig in de hele discussie waren de Inwonerspartij en PVV.

Volgende week kan de raad een definitief besluit nemen over alle plannen, zodat nieuwbouw eind 2022 kan worden gerealiseerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel