Grote groep 'bezorgde Urkers' gaat gesprek aan op straat

URK • Vr 11 december 2020 | 15:33 • Vrijdag 11 december 2020 | 15:33

Een grote groep bezorgde Urkers gaat zaterdagavond de straat op om het gesprek aan te gaan met de Urker jeugd. Vrijwel de voltallige Urker gemeenteraad sluit zich daarbij aan. Volgens burgemeester Cees van den Bos gaat het om een ouderwacht van zo'n 100 Urkers, die willen dat de rust terugkeert in het dorp. Er ontstaan al drie weekenden op rij rellen op Urk waarbij jongeren met illegaal vuurwerk gooien.

Van den Bos hoopt dat de jongeren luisteren naar de ouders en dat inzet van de ME dit weekend niet nodig is, maar die wordt wel achter de hand gehouden. Kritiek van Urkers dat het inzetten van de ME een te heftig middel is, begrijpt Van den Bos. Maar het was volgens hem wel nodig. Hij zegt huilende ouderen aan de telefoon te hebben gehad die willen dat de overlast ophoudt. Als zwaar vuurwerk wordt gebuikt tegen de politie dan moet volgens de burgemeester de hulp van de ME worden ingeroepen.

Zo'n tien Urker relschoppers, die afgelopen weekend zijn aangehouden, hebben vrijdag een gedragsaanwijzing gekregen. Zo'n gedragsaanwijzing betekent dat de relschoppers in het weekend 's avonds niet op straat mogen komen. De afgelopen weekenden zijn in totaal 23 jongeren aangehouden. Zo'n 20 van hen hebben nu zo'n gedragsaanwijzing gekregen, meldt de gemeente.

Burgemeester Cees van den Bos heeft voor vrijdag- en zaterdagavond opnieuw een deel van Urk aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Daar mag de politie wederom preventief fouilleren. Er is cameratoezicht en er geldt een samenscholingsverbod.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel