Rechtbank spreekt jongen (16) vrij van overval op Snackbar Lin

LELYSTAD • Di 15 december 2020 | 19:55 • Dinsdag 15 december 2020 | 19:55

De rechtbank in Lelystad heeft een 16-jarige Lelystedeling vrijgesproken van betrokkenheid bij de mislukte overval op Snackbar Lin in zijn woonplaats. Hij werd wel schuldig bevonden aan een paar mishandelingen en diefstallen en kreeg daarvoor drie maanden jeugdcel opgelegd, waarvan twee maanden voorwaardelijk en een leerstraf van 35 uur.

Volgens de rechtbank is niet bewezen dat de Lelystedeling iets te maken heeft met de overval die september vorig jaar werd gepleegd op de snackbar in de Jol. De jongen heeft zelf altijd ontkend. Hij vertelde twee weken terug ter zitting dat hij op het moment van de overval op de snackbar in de buurt was, omdat hij de wifi van de zaak mocht gebruiken. En dat vindt de rechtbank ‘niet onaannemelijk’, zo staat in het vonnis te lezen.

De officier van justitie eiste twee weken terug zes maanden jeugdcel tegen de Lelystedeling, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Maar de rechtbank sprak hem naast de overval vrij van nog een paar strafbare feiten. Wel werd hij veroordeeld voor geweld op 13 oktober 2019 tegen iemand op de Kempenaar. Het slachtoffer werd hierbij geslagen, geschopt en gedwongen aan een lantaarnpaal te likken. Hij is volgens de rechters ook schuldig aan de mishandeling van iemand op de Promesse op 25 juni vorig jaar. En op 2 februari stal hij gewapend met een mes en gezichtsbedekking een sporttas. Het slachtoffer werd daarbij geslagen. Later in het jaar ging hij nog een keer de fout in. Toen maakte hij iemand met geweld een fiets afhandig

De rechtbank vindt de jongen verminderd toerekeningsvatbaar en legde als bijzondere voorwaarde de maatregel van Toezicht en Begeleiding op, het meewerken aan een passende vorm van dagbesteding en het meewerken aan begeleiding, coaching en behandeling.

Een 15-jarige Almeerder kreeg een voorwaardelijke taakstraf van twintig uur opgelegd en een leerstraf van twintig uur. Hij zou betrokken zijn geweest bij de diefstal van de sporttas. Een 16-jarige Lelystedeling kreeg voor diezelfde zaak twee weken voorwaardelijk en een werkstraf van tachtig uren opgelegd. Hij had ook nog een nepvuurwapen en negen scherpe patronen op zak en mishandelde en bedreigde iemand. De rechtszaken tegen de drie werden gezien hun jeugdige leeftijd achter gesloten deuren behandeld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel