Gezonken kotter waarschijnlijk woensdag boven water

URK • Di 15 december 2020 | 22:30 • Dinsdag 15 december 2020 | 22:30

De gezonken garnalenkotter UK-171 wordt waarschijnlijk in de loop van woensdag boven water getakeld. Dat verwacht Leendert Muller, directeur van bergingsbedrijf Multraship.

Het bedrijf bevestigde dinsdag staaldraden onder de Urker kotter, zodat er woensdag begonnen kan worden met het hijsen van de kotter. Volgens Muller zijn de weersomstandigheden gunstig genoeg voor een bergingspoging.

Na de berging kan er niet meer met het schip worden gevaren. De Urkers hopen een nieuwe start te kunnen maken met een nieuwe garnalenkotter.

'Kotter zat al uren vast, maar zonk toch plotseling'
Volgens schipper Riekus Romkes van de UK-171 kwam zijn kotter op woensdagochtend 9 december met de netten vast te zitten aan een wrak. Dat laat hij weten aan de lokale krant 'Het Urkerland'. Ze probeerden enkele uren om los te komen en besloten uiteindelijk om het vistuig aan de linkerkant van het schip los te laten. Toen vervolgens de netten aan de rechterkant omhoog gehaald werden, ging het mis.

De kotter sloeg om en de brug waarop Romkes zich bevond liep meteen vol met water. Zijn broer Herman en de Poolse opvarende Radek wisten Riekus met vereende krachten uit de stuurhut te tillen. Ze klommen met zijn drieën op de kiel van het schip, waarschuwden het thuisfront en moesten zwemmend een reddingsvlot bereiken. "Het water was vreselijk koud en na dat korte stukje zwemmen begonnen mijn benen al gevoelloos te worden", aldus de schipper.

Een toegesnelde kotter uit Tholen haalde het drietal aan boord, waar ze droge kleren en een warme douche kregen. Daarna bracht de KNRM ze weer aan wal, waarna uiteindelijk een emotioneel weerzien met de families volgde.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel