Raad steunt unaniem plan voor MFA Botter

LELYSTAD • Di 15 december 2020 | 23:20 • Dinsdag 15 december 2020 | 23:20

De gemeenteraad van Lelystad heeft unaniem ingestemd met de komst van een multifunctionele accommodatie in de wijk Botter. Dat gebeurde nadat ook fracties voor stemden die aanvankelijk hadden gepleit voor een MFA samen met kerkgemeenschap Het Anker.

Het college van burgemeester en wethouders moet zijn best doen om een MFA te ontwikkelen met de christelijke school De Schakel, een grote gymzaal, kinderopvang, een consultatiebureau en ruimtes van Welzijn Lelystad voor activiteiten van wijkbewoners. Tegelijk moet het college in gesprek met Het Anker om op zoek te gaan naar een locatie voor nieuwbouw, nu de kerk niet kan meedoen in het plan in de Botter.

De gemeenteraad heeft al een aantal keren over het voorstel gesproken. Het college sprak zich uit voor slechts een nieuw schoolgebouw, een gewone gymzaal en een kinderopvang. De variant met Het Anker werd afgewezen, omdat het college hieraan financiële en juridische risico's zag. Maar ook omdat deelname van een kerk in een MFA de scheiding van kerk en staat en daarmee de neutrale positie van de gemeente zou schaden.

Handelswijze college 'laakbaar'
ChristenUnie, PvdA en GroenLinks hekelden de wijze waarop het nieuwe college sinds de zomer een draai heeft gemaakt, door af te wijken van toezeggingen die eerder aan Het Anker zijn gedaan over deelname van de kerk. Jarno Volmer (ChristenUnie) zei 'waarheden te hebben gehoord maar ook minimaal twijfelachtige opmerkingen' en verweet het college informatie te hebben achtergehouden. Hij noemde het handelen van het college 'laakbaar'. De partij overwoog een motie van afkeuring in te dienen tegen wethouder Madelon van Noort (Mooi Lelystad), maar deed dat niet. "We geven wel een winstwaarschuwing."

Judith Boertjens (GroenLinks) stelde de betrouwbaarheid van het college aan de orde: "Er zijn oneigenlijke argumenten gebruikt." Bahreddine Belhaj (PvdA) gaf aan dat "informele gesprekken tot verwachtingen kunnen leiden en dat de stad daardoor schade kan oplopen."

Brede steun uit belang voor de wijk
De amendementen van de ChristenUnie en Denk (doorgaan met kerk) en D66 met Jong Lelystad (onderzoek doen naar mogelijkheid van deelname kerk) werden weggestemd. Daarmee bleef het amendement van de collegepartijen Mooi Lelystad, VVD, Inwonerspartij, Leefbaar Lelystad, SP, Forum voor de Ouderen plus de PVV over. Dat kreeg ook de steun van D66, CDA, GroenLinks, DENK, Forum voor Flevoland, Jong Lelystad en uiteindelijk ook de ChristenUnie, omdat zij vinden dat de wijk beslist een multifunctionele accommodatie moet krijgen.

De gemeenteraad moest in deze laatste vergadering van 2020 een besluit nemen, wil de nieuwbouw voor De Schakel eind 2022 zijn gerealiseerd. Of deze datum haalbaar is nu er toch een multifunctionele accommodatie komt, is nog niet duidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel